Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

Холандия - кандидатствай безплатно с Orange BG

Холандия е малка държава, но се характеризира с мултикултурна и изцяло международна насоченост. Свързваме я с вятърните мелници, каналите, безбройните мостове и кафенета и всевъзможните тематични музеи. Няма как да пропуснем вкусния холандски кашкавал, събралите световна популярност Patat Frites (пържени картофки) и цветни пазари с лалета.

Освен многообразието на развлечения за туристите, Холандия активно насърчава международното развитие на образованието и провеждането на научни изследвания. С над 1 500 програми, преподавани на английски език, холандските университети са сред най-предпочитаните за икономика, инженерни специалности, компютърни технологии и туризъм. Голяма част от магистърските програми в Холандия са преподавани на английски език.

Защо да изберете да продължите образованието си в Холандия

Системата в холандските университети поставя на централно място самия студент и насърчава широко комуникацията и участието. Студентите получават голяма свобода, за да развият собствено мнение и творчество и да приложат на практика знанията, които натрупват в университета. Биват тренирани да анализират и разрешават практически проблеми самостоятелно. В същото време работят в групи с други студенти. Едни от основните предимства са:

 • междунородно признато и високо ценено образование в сферата на социалните и инженерни науки
 • иновативен модел на обучение, включващ метода Problem-Based Learning, който насърчава работата в малки групи, придобиване на задълбочени познания и развиване на аналитично мислене и креативност
 • широк кръг от образователни възможности в 18 изследователски университета и 41 университета за приложни науки
 • изключително културно многообразие
 • финансово достъпни образователни програми

 

Какво трябва да знаете за кандидатстването в Холандия

Системата на висшето образование в Холандия е разделено на две нива:

 • Висше професионално образование – задачата на висшите учебни заведения за приложни науки е да осигуряват висше професионално образование
 • Университетско образование – задачата на университетите е предоставянето на академични, изследователски ориентирани учебни програми

Кандидатстването за всички бакалавърски програми става чрез онлайн система за кандидатстване на самия университет в допълнение към общата за цяла Холандия онлайн системата Studielink. По правило няма такса за кандидатстване.

В Холандия не съществува единен краен срок за кандидатстване за бакалавърска степен. Университетите за приложни науки често предлагат повече от един прием за академична година, т.е. с начало на програмата през септември или февруари. Съответно крайните срокове за кандидатстване са: юли/август и декември/януари. От своя страна, изследователски ориентираните университети също нямат единен краен срок, но като цяло кандидатстването става по-рано през годината, в периода февруари-април.

Какви документи ще са ви необходими, за да кандидатствате в Холандия

 • диплома за завършено средно образование или академична справка за IX, X и XI клас, ако кандидатът все още няма завършено средно образование
 • мотивационно есе
 • препоръка от преподавател
 • сертификат за владеене на английски език – IELTS, CFE, CAE, CPE, или TOEFL
 • портфолио – при кандидатстване за програми в сферата на изкуството, дизайна, архитектурата

образование в холандия

Финансиране

Годишните такси за обучение в бакалавърска степен за 2016-2017 са в размер на €1 984. Всеки студент трябва да предвиди около €800 – €1000 за месечна издръжка.

Настаняване

Не всеки университет разполага със собствени общежития, но предлага помощ на студентите при намиране на настаняване. Самият процес на кандидатстване може да бъде завършен веднага след като кандидатът има яснота в кой университет е приет.

Напомняме, че с Orange може предварително да посетите университета, в който искате да учите в Холандия.

Запазете своята безплатна консултация за образование в чужбина и задайте своите въпроси за образованието в Холандия!

Университети в Холандия

Utrecht University

Утрехт Холандия

Utrecht University е университет с дълга история и богати традиции. Той е отправил поглед към бъдещето, но цени и... прочети още »

 

University of Amsterdam

Амстердам Холандия

Предшественикът на University of Amsterdam, the Athenaeum Illustre е основан в Амстердам през 1632, за да се обучават... прочети още »

 

Saxion University of Applied Sciences

Девентер Холандия

Образованието в Saxion е ориентирано към студентите... прочети още »

 

Stenden University of Applied Sciences

Леуварден Холандия

В Stenden University можете да изберете между бакалавърски... прочети още »

 

Fontys University of Applied Sciences

Айндховен Холандия

Обучението е изцяло практически насочено... прочети още »

 

Hanze University of Applied Sciences

Грьонинген Холандия

Hanze University - избран за един от най-подходящите за студентски... прочети още »