Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

Великобритания

Да получиш квалификация от учебно заведение в Обединеното кралство е наистина престижно, без значение дали става въпрос за бакалавърска, магистърска, докторска степен или друг вид квалификация. Естествено престижните дипломи се признават навсякъде по света, а сами по себе си академичните програми са така създадени, че да  окуражават и възпитават у студентите ценни качества като независимост, увереност и креативност; качества, които всеки работодател изисква от кандидатите за работа в техните компании.

Защо да изберете да продължите образованието си във Великобритания

Традиционно Великобритания е една от най-популярните образователни дестинации, като основните предимства, които привличат студенти от цял свят, са:

 • голямо разнообразие от академични програми и форма на обучение;
 • международно призната диплома;
 • високо ниво на преподаване и изследователска дейност, гарантирано от непрекъснато наблюдение и оценка на акредитиращите институции;
 • пълно финансиране, което да покрие напълно таксата за обучение;
 • отлични възможности за развиване както на академични умения, така и на практически поглед върху изучаваната специалност;
 • възможност за провеждане на стаж по специaлността в рамките на някои програми;
 • отлична мрежа от подкрепящи услуги на разположение на студентит.

Какво трябва да знаете за кандидатстването във Великобритания

По отношение на приема, е важно да знаете няколко важни неща. Първото е, че кандидатстването във Великобритания става чрез централизираната система UCAS, в която имате право да изберете максимум пет университета, които да посочите в своята UCAS регистрация. Крайните срокове за кандидатстване са както следва:

 • 15 октомври – кандидатстване за стоматология, медицина, ветеринарна медицина, както и за всички програми на университетите Кеймбридж и Оксфорд;
 • 15 януари – кандидатстване за всички останали програми с изключение на гореспоменатите, както и на програмите, свързани с изкуство и дизайн, чиито краен срок е 24 март;
 • 24 март – за всички програми, свързани с изкуство и дизайн;
 • 30 юни – окончателен краен срок. Всички кандидатури, получени до тази дата, ще бъдат обработени и изпратени до университетите и колежите. Ако този краен срок бъде пропуснат, можете да разчитате само на останалите към момента свободни места.

Всеки университет обработва кандидатурите за различен период от време. Те изпращат т.нар. Conditional offers и Unconditional offers. Conditional offer означава, че университетът ви предлага място, но то ще бъде потвърдено едва след като покриете определени изисквания, като общ успех от дипломата за средно образование или пък резултат от положен тест по английски език (IELTS например). Unconditional offer, от друга страна се получава едва след като сте покрили всички изисквания на университета. Получавайки такава оферта означава, че окончателно сте приети в желания от вас университет.

Какви документи ще са ми необходими, за да кандидатствам във Великобритания

 • диплома за завършено средно образование или академична справка за IX, X и XI клас, ако кандидатът все още няма завършено средно образование;
 • мотивационно есе (Personal Statement);
 • препоръка от преподавател (Reference);
 • сертификат за владеене на английски език – IELTS, CFE, CAE, CPE, или TOEFL;
 • специализиран изпит като BMAT, ELAT, TSA, STEP или др. за конкретни специалности;
 • портфолио – при кандидатстване за програми в сферата на изкуството, дизайна, архитектурата.

Много е важно кандидат-студентите да могат да покажат и активност в извънкласни занимания и дейности, а участието в различни състезания и конкурси винаги е предимство. Доброволческа програма, например, може да отвори вратите към най-престижните университети. При всички положения подготовката за кандидатстване е необходимо да започне още в девети или десети клас, за да имате достатъчно време да обогатите своето CV. Университетите държат изключително много на това.

Финансиране

Финансовата помощ във Великобритания се изразява във възможността за кандидатстване за студентски заем (Tuition fee loan), образователна субсидия (Tuition fee grant) и/или стипендия. Докато студентският заем подлежи на изплащане, образователната субсидия е безвъзмездна финансова помощ. В допълнение, университетът може да разполага с фонд за стипендии за студенти от България.

Настаняване

Почти всеки университет във Великобритания разполага със собствени общежития, в които гарантира настаняването на всички първокурсници и магистри, при условие, че са кандидатствали в определения за това срок. Преди самото кандидатстване, кандидатът може да разгледа предложенията за настаняване, тъй като обикновено университетите разполагат с няколко различни сгради.

 

Университети във великобритания

University of Southampton

Саутхемптън Англия

Създаването на University of Southampton се свързва с поставянето на основите на the Hartley Institution през 1862 от... прочети още »

 

University of Surrey

Гилдфорд Англия

Глобален университет със сериозна изследователска дейност и висококачествено образование на световно ниво. University... прочети още »

 

University of Reading

Рединг Англия

Университетът е основан през 1892 под името University College, Reading като част от University of Oxford и получава... прочети още »

 

Tech Music School

Лондон Англия

В ритъма на музикалния бизнес TMS се гордее със своите партньорства с големи музикални компании, изпълнители и... прочети още »

 

Hult International Business School

Лондон Англия

Hult се гордее да бъде част от Топ 100 на бизнес училищата в класацията на "Файненшъл таймс" за 2011 г. Това е една... прочети още »

 

Coventry University

Ковънтри Англия

Отлична база Програмите, с които Coventry University се отличава от останалите английски висши учебни заведения по... прочети още »