За родители

Участието на Вашето дете в програма за културен обмен Work and Travel ще Ви вълнува силно през следващите няколко месеца. Безспорно тази програма дава възможност на детето Ви да бъде по-самостоятелно и отговорно, да съзрее, да намери нови приятели и да изживее неповторими емоции, докато опознава нова култура. За Вас целият процес около кандидатстването и заминаването му може да бъде източник на притеснение, особено ако това е най-далечното му пътуване.

От личен опит знаем обаче, че предизвикателството Work and Travel формира характери, изгражда увереност в себе си, разширява хоризонти и сбъдва мечти. Затова е важно детето Ви да чувства подкрепата Ви и да му вдъхвате доверие в собствените му възможности.

Като родител, за Вас е важно и полезно да знаете кои са всички участници в начинанието “Work and Travel USA - програма за културен обмен”:

 • Ролята на Ориндж е да подготви участието на детето Ви в програмата, да придвижи документите му към спонсорираща организация в САЩ, да направи предварителна ориентация и да насрочи дата за визово интервю, да съдейства за закупуването на двупосочен самолетен  билет и да предостави информация и съвети както за правата и задълженията на участника, така и за начина на живот и работа в САЩ;
 • Ролята на спонсора (Американска спонсорираща организация като Intrax и GeoVisions)  е да съдейства за намирането на работодател или да провери работната оферта, осигурена от детето Ви, да издаде разрешително за работа (т.нар. DS2019), да следи за нормалното протичане на програмата и да оказва съдействие на участниците. Дейността на спонсориращите организации се мониторира директно от Държавния департамент на САЩ, а общата цел на всички е да се пази здравето и безопасността на студентите;
 • Американски работодател е компания, за която ще работи детето Ви по време на престоя си в САЩ. Той е зорко следен от американския спонсор и е задължен да изпълнява всички условия по работната оферта, която детето Ви е подписало.

    За нас е изключително важно програма на детето Ви да бъде успешна! Затова и работим само със сигурни и коректни работодатели, които имат опит в работата си със студенти от цял свят;

 • Посолството на САЩ в София, България е мястото, на което детето Ви ще кандидатства за издаването на виза за културен обмен от клас J-1. С наша помощ то ще подготви документите си за кандидатстване за виза във вид, отговарящ на всичките им изисквания;
 • Държавният департамент на САЩ е един от изпълнителните департаменти в правителството на САЩ. Той е създател на Work and Travel USA програмата и неин основен регулатор. Държавният департамент на САЩ е в постоянна връзка с американската спонсорираща организация, по време на програмата на детето Ви, и следи как протича престоят му в САЩ.
 • УНИКА Живот” АД e застрахователната компания, която ще изготви медицинската застраховка на детето Ви, стриктно следвайки изискванията на Държавния департамент на САЩ. Уника Живот е една от водещите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, и една от най-големите застрахователни компании в България.

Пазете копие на всички документи на дедето Ви, при себе си.

Пазете при себе си копия от всички важни документи за участие в програмата. Това са: международен паспорт, виза, разрешително за работа DS2019 (ди ес двадесет деветнадесет), работна оферта, разпечатка на самолетния билет, застрахователна полица, лична карта и шофьорска книжка.

Бизнес етика и поведение на работното място

За голяма част от студентите участващи в програмата Work and Travel USA, това е освен първо пътуване извън България, но и първи досег с работа и работен процес. Като прибавим към това и че средата около тях е чуждоезична, това означава, че те трябва да се справят с предизвикателството да се адаптират бързо към новата среда, и да се справят добре. Ето няколко съвета, които според нас са полезни, при започване на работа и сблъсък с първи трудности:

 • Първите работни дни обикновено са отредени на обучение и ориентация на работното място. Нека детето Ви слуша добре, ако е необходимо-да си записва, и да задава въпроси, ако някой процес е останал неясен за него;Да задава въпроси, без да се притеснява.
 • Ако не разбира някоя дума на английски език, може да помоли да му бъде обяснена, или заменена с неин синоним;
 • Да не закъснява за работа;Ако му се наложи да закъснее за работа, да се обади и любезно да предупреди какво се е случило;
 • Да се отнася с уважение към всички свои колеги и към работодателя си, без значение от пола, произхода, расата и вероизповеданието им;
 • Ако открие предмет/вещ, която НЕ е негова, веднага да я предаде на мениджъра си на смяна, още същия ден;
 • Да спазва лична хигиена, да поддържа униформата си чиста и изгладена;

Действия в случай на проблем и оказване на подкрепа:

Ако синът/дъщеря Ви попадне в непредвидена ситуация, най-важното е да запазите самообладание! Ако се е свързал/а с Вас при подобни обстоятелства, то има нужда от морална подкрепа, от уверение, че ще се справи и че всичко ще бъде наред. Затова –  колкото и да сте притеснени и несигурни – покажете спокойствие!

Ето някои от възможните ситуации и съветите, които е най-правилно да дадете:

**Изпуснат полет** Да отиде на гишето на авиокомпанията, с която е издаден самолетният билет. Ясно и сбито да предаде причината, поради която е изпуснал/а полета, след което да се свърже с Orange, за да ни информира. Ако има основателна причина, авиокомпанията ще прояви разбиране и ще направи всичко по силите си, за да предложи алтернатива.
**Изгубен багаж** Колкото и неприятно да е, изгубването на куфари се случва. Именно затова съветваме участниците да носят в ръчния си багаж допълнителни дрехи, бельо и най-необходимите принадлежности. При изгубен багаж синът/дъщеря Ви трябва да намери гише „Изгубен багаж“ / „Lost luggage claim“ на авиокомпанията, издател на самолетния билет, или – ако такова няма – на оператора на самото летище. Там ще попълни необходимите за целта формуляри, в които да предостави адрес за получаване на багажа – нашият съвет е да посочи този на работодателя си.
**Културен шок** Първите няколко часа на непознато място са свързани с еуфория, но през следващите дни или седмици е възможно участникът да почувства липсата на семейство и приятели, да се самоизолира, да откаже да говори на английски език, да търси чест контакт с Вас. Това е състояние на културен шок и най-добрият съвет, който можете да дадете, е да се отпусне да говори на английски с колегите си, да си спомни причините, заради които е искал да участва, да бъде отворен към различните култури и да ги приема безпристрастно. Често това състояние преминава за няколко дни. В тези случаи е добре да пише и на Orange.
**Изгубени документи за самоличност** Трябва да се свърже с Посолството на България в САЩ: Тел. (202) 387 0174; (202) 299 0273; (202) 483 1386 Адрес: 1621 22nd Street, NW, Washington D.C. 20008 Работно време: 9.00–17.30 (местно време) Единствено Посолството на България в САЩ може да съдейства в случаите на изгубени документи за самоличност. Необходимо е да информира и Orange по имейл.
**Изгубено разрешително за работа DS2019** При загуба или повреда на DS2019 (разрешително за работа) участникът трябва да се свърже със спонсориращата организация. DS2019 ще бъде преиздаден и изпратен на посочен от студента адрес в САЩ срещу минимална такса. Това не е спешен случай, така че синът/дъщеря Ви трябва да се обади на спонсориращата организация в рамките на обявеното работно време.
**Забравен в България DS2019** Ако синът/дъщеря Ви установи липсата на DS2019 на междинното европейско летище, то нека спокойно и любезно обясни на служителя на авиокомпанията, че въпросният документ е забравен у дома/загубен и помоли да бъде качен на презокеанския полет без него. Влизане в САЩ без DS2019 е възможно, като имиграционните служители дават 30-дневен срок за представянето на този документ, както и указания как и къде да бъде направено това. Ако DS2019 е бил забравен у дома, то Вие трябва да го изпратите на сина/дъщеря си възможно най-бързо. Ако DS2019 е бил загубен, то тогава детето Ви трябва да се свърже със спонсориращата организация за преиздаването му. При подобна ситуация много помага наличието на копие от DS2019.
**Проблем с квартирата** Ако участникът не е доволен от условията в квартирата си, е важно да говори за това с наемодателя, ако самостоятелно е наел жилището, или с прекия си ръководител, ако квартирата е осигурена от работодателя. Важно е да прояви такт и търпение, да каже сбито и точно какво не харесва и учтиво да помоли за съдействие. Имайте предвид, че американците са изключително отзивчиви. В този случай е добре да се свърже и с Orange по имейл или по телефона в рамките на обявеното работно време.
**Проблем с работодател** Каквото и неразбирателство да има между детето Ви и неговия работодател, е добре преди всичко да говори с прекия си ръководител и учтиво, сбито и по същество да предаде какво не харесва. Ако това не доведе до решаване на въпроса, тогава синът/дъщеря Ви трябва да се свърже със спонсориращата организация и разкаже какъв проблем е възникнал и какво е предприел. Важно е да запази спокойствие, да е учтив и максимално конкретен – да каже името на ръководителя, с когото е говорил, на коя дата се е случило това. Спонсориращата организация ще направи всичко възможно да реши проблема и да осигури на детето Ви приятно лято. Задължително е да се свърже и с Orange за съвет и съдействие. От Вас се изисква да проявите търпение и да не предизвиквате паника у детето си, защото това няма да помогне на никого. Имайте предвид, че проблемите често изглеждат по-фрапиращи, отколкото са. Не забравяйте, че за детето Ви се грижат много хора с дълъг опит и ще намерят подходящо решение. В никакъв случай не го съветвайте да напусне работодателя си по свое усмотрение – това може да доведе до по-големи неприятности!
**Здравословен проблем** Детето Ви има медицинска застраховка, съобразена с условията на програмата. Ако се случи инцидент, изпитва болка или здравословното му състояние неочаквано се влоши, трябва да потърси квалифицирана – и спешна, ако е необходимо – медицинска помощ. Ако състоянието позволява, трябва да позвъни и на застрахователната компания, за да ги уведоми за настъпило застрахователно събитие и да помоли за съдействие/насоки.
**Арест** Често пъти това се случва при на пръв поглед безобидни ситуации – дребна кражба от магазин, за да усети каква е тръпката; употреба на алкохолна напитка на публично място; употреба на алкохол, ако няма навършени 21 години; шумен купон или пререкание с представител на властта. Имайте предвид, че в САЩ тези простъпки не са безнаказани! Ако синът/дъщеря Ви бъде арестуван/а, е важно да се свърже преди всичко със спонсориращата организация, а Вие известете и Orange след това. Запазете спокойствие и имайте предвид, че на детето Ви ще бъде назначен обществен защитник и ще получи подкрепата на множество професионалисти.
**Съвети за безопасност**

Моля, уверете се, че синът/дъщеря Ви са запознати с посочените по-долу съвети за безопасност! Целта на всички ни е опазнаването на сигурността на участниците!

Алкохол

В САЩ е забранена продажбата и употребата на алкохол от лица под 21-годишна възраст. В барове и дискотеки не се допускат непълнолетни (т.е. ненавършили 21 години). Употребата на алкохол на открито и пренасянето на неопаковани в непрозрачни пликове бутилки са забранени.

Велосипед

 • Носенето на шлем е задължително;
 • За да бъде лесно забелязван от останалите участници в движението, участникът е добре да бъде облечен в ярки дрехи и да носи светлоотразителни елементи;
 • Участникът трябва да се увери в изправността на спирачките и скоростите на велосипеда си
 • Участникът трябва да има светлоотразители и работещи светлини;
 • Участникът трябва да установи визуален контакт с шофьора на близкия автомобил, преди да предприеме маневра или да пресече улица;

Велосипедистите са пълноправни участници в движението и като такива трябва да спазват правилата. При установено нарушение от тяхна страна подлежат на сериозни санкции.

Задължително е:

 • да сигнализират промяна в посоката на движение чрез сигнал с ръка
 • да спират на червен светофар
 • да се движат в лентата за велосипедисти, а ако такава няма – плътно вдясно
 • да се движат в посоката на движение на автомобилите, а не срещу нея
 • да съблюдава безопасността и предимството на пешеходците

Повече информация за специфичните правила за движение на велосипедисти за конкретен щат може да бъде намерена на следния адрес: http://www.ghsa.org/html/stateinfo/laws/helmet_laws.html and select your state.

Видео демонстрация със съвети за безопасно придвижване с велосипед може да бъде видяна тук

Следното видео, макар и снимано конкретно за щат Уисконсин, дава добра представа за редица общи правила.

Важно е всеки участник в програмата да се информира какви са правилата за движение в конкретния щат, в който ще живее!

Скутер или мотоциклет

За да управлява скутер или мотоциклет, синът/дъщеря Ви трябва да има валидна шофьорска книжка. Важните правила за сигурност са следните:

 • винаги да шофира или да се вози с шлем
 • да спазва ограниченията на скоростта
 • да бъде добре видим/а за останалите участници в движението
 • да съблюдава безопасността и предимството на пешеходците

Шофиране на автомобил

Носенето на предпазни колани е задължително за шофьора и всички пътници в автомобила. Глобите за подобно нарушение са големи, а още по-сериозни са при шофиране в нетрезво състояние. Полезна информация по всички въпроси, свързани с шофиране, може да бъде намерена тук.

Задължения на участниците в програми за културен обмен.

Като участник в програма за културен обмен, детето Ви ще има възможност да опознае нова култура и да бъде посланик на своята. Освен това обаче има стриктни задължения към спонсориращата организация, които трябва да спазва, за да продължи участието му в Work and Travel безпроблемно. Държавният департамент на САЩ прецизно мониторира всички аспекти от програмата и дори посещава някои от участниците в нея на място. Затова е изключително важно студентите да се свързват със своята спонсорираща организация своевременно при:

 • Пристигането си в САЩ. В 3-дневен срок след влизане в страната участниците трябва да съобщят датата на пристигането си и адреса, на който живеят. Когато синът/дъщеря Ви се обади, че е пристигнал/а и се е настанил/а, напомнете му/й за това негово/нейно задължение;
 • Ежемесечен контакт по установения от спонсориращата организация ред;
 • Смяна на квартира;
 • Проблем (здравословен, с работодател, с наемодатели);

Не очаквайте детето Ви да се свързва с Вас всеки ден. Разредените телефонни обаждания най-често се дължат на часовата разлика и натоварената ежедневна програма, или просто защото има много възможности за забавления и малко свободно време. Използвайте случаите, в които се чувате, да попитате как се чувства, какви забавления има, какви места може да разгледа.

Бъдете позитивни! Участието в програма за културен обмен ще е повод за гордост за детето Ви – за достигната самостоятелност, неповторими емоции, мечтани пътешествия и нови приятелства! Всичко това може да бъде постигнато само с Вашата безусловна подкрепа!

Имаш още въпроси?

Град, в който ще се проведе консултацията