Често задавани въпроси

Ако участваш за първи път в тази програма, вероятно си задаваш много въпроси. Това е нормално и ние ще отговорим на всеки един, колкото и небивал да ти се струва, че е.

Ето част от въпросите, които може би ще си зададеш, кандидатствайки в програмата. За всеки един въпрос, който сме забравили да напишем тук, можеш да потърсиш отговор в нашия блог  или в своя Orange офис.

Да се запиша ли в WAT?

 • Да. Не защото ние го казваме, а защото е наистина много готино да участваш в такава програмата. Ако не ни вярваш, попитай приятели или познати, които са участвали.

Кой район да избера?

 • Ако заминаваш за първи път е нормално да си объркан и всичко да ти изглежда еднакво. За теб Флорида или Калифорния са две места, между които няма разлика. За да ти помогнем при избора, ще ти предложим да работиш на места, за които знаем, че са хубави и посещавани от туристи. Ще ти предложим и работодатели, за които имаме само положителни отзиви. Дали да избереш Аляска или Флорида остава отново твое решение, но ние ще ти помогнем да се информираш добре и да направиш избора лесен.

Цялата такса за програмата наведнъж ли се заплаща?

 • За да окажем финансова подкрепа на твоята американска мечта и за да не натоварваме бюджета ти, тази година сме разработили специални планове, които правят Work and Travel 2018 по-достъпен от когато и да било! За първи път предлагаме най-гъвкавите си условия за плащане на програмата – на до 8 равни месечни вноски. При това разсроченото плащане е без никакво оскъпяване или скрити условия.

Мога ли да си помисля дали да се запиша сега, или по-късно?

 • Разбира се. Никой не очаква да вземеш решение веднага. Посети офис на Orange колкото пъти е необходимо. Задай всичките си въпроси, за да си сигурен, че си напълно информиран. Не забравяй, обаче, че предимствата на по-ранното записване в програма са много-цената на програмата е по-ниска, и изборът на работни оферти е най-голям.

Вярно ли е, че по-хубавите оферти се получават по-късно?

 • Не. Точният момент на предлагане на една оферта зависи изцяло от това кога работодателят направи разчет на нужния му за лятото персонал и предаде тази информация към американския спонсор. Всеки работодател прави това по различно време, затова и офертите се предлагат от октомври, до април месец.

Как е по-добре да кандидаствам за оферта - на Skype Fair или на Job Fair?

 • И двата начина имат своите предимства. По-важно в случая е да си избереш оферта, и просто да се съобразиш с начина, по който работодателят предпочита да интервютира студентите - по Skype или чрез лична среща. Който и начин да избереш, не пропускай възможността да зададеш всички въпроси, които те интересуват. Подготви се добре преди срещата.

Трябва ли да имам 21 години, за да се запиша в WAT?

 • Не. Въпреки че това е официалната възраст в САЩ, при която настъпва пълнолетие, за да се запишеш в WAT трябва да си навършил 18 години. Много малко работодатели изискват студентите, които ще работят при тях, да са навършили 21. Ние ще се погрижим да те уведомим, ако има подобно изискване в офертите, които разглеждаш.

Предлагате ли кредити за Work and Travel?

 • Да. Orange работи съвместно с SG Експресбанк, с чиито студенткси кредит можеш да покриеш всички разходи, свързани с програмата си. За всички детайли около кредита, можеш да попиташ във всеки Orange офис.

Мога ли да заплатя програмата си, след като се върна от САЩ?

 • Да. Специално разработената ни програма „Orange финансиране” ти дава възможност да го направиш. Разбери повече за тази опция.

Колко струва самолетният билет?

 • Цената на самолетния ти билет зависи изцяло от дестинацията ти. Ако работодателят ти се намира на източния бряг на САЩ, цената на билета ти ще варира в рамките на €600-€750. Ако работодателят ти се намира на западния бряг или Аляска, цената на билета ти ще варира от €850-€1050. Във всички случаи билетът ти ще е на най-ниската цена, двупосочен, изцяло съобразен с програмата ти и твоите лични предпочитания, и издаден от нас.

А мога ли да замина с приятелката си?

 • Да. Няма ограничение за това с колко приятели може да заминеш :) А ако желаеш да работиш на едно място с тях, ние ще ти помогнем, като ти предложим оферта за работа на място, достатъчно голямо, за да работите всички заедно.

Не искам да се запиша в програмата, защото съм сам.

 • Много наши участници се записват първоначално сами и в последствие завързват приятелства с други наши студенти. За да си спокоен и за да те улесним в намирането на компания, сме направили специална секция в твоя профил в my.orange.bg, където да виждаш имената и контактите на други наши участници, които ще работят при твоя работодател, както и на тези, които ще летят към САЩ в същия ден и час като теб. Е, май вече не си сам :)

Мога ли да се запиша в WAT с приятеля си, който обаче учи в друг град?

 • Да. Ако в този град има офис на Orange, той може да се запише там, и да движите програмите си едновременно. Информирай ни за името на приятеля си, за да имаме предвид, че сте в група.

Какво да избера-голям град или курортно селце?

 • Както големите градове, така и малките селца имат своите предимства и недостатъци. Важното е да имаш предвид и двете, когато правиш своя избор. Възможностите за забавления и втора работа в големия град са повече, но и разходите за издръжка (квартира, храна, транспорт) там ще са по-големи. В малкия град е точно обратното – разстоянията са по-малки, квартирите са по-евтини, хората са по-приветливи:) Каквото и решение да вземеш, можеш да разчиташ на нашите консултанти за съвет и препоръка.

Каква е температура в Аляска през лятото?

 • Всеки свързва Аляска със студ и непроходими снегове. Това е вярно, но не и през лятото :) Аляска е уникален с природата си щат и изключително популярна за студентите дестинация. Средните температури през лятото варират от 23 до 28 градуса по Целзий, което може да се сравни в температурата през пролетта, в България.

Кога е най-добре да замина?

 • Съобрази заминаването си с ангажиментите си към университета, в който учиш. Проучи дали е позволено да изместваш изпити или да запишеш следващата година с невзети такива. Разговаряй с преподавателите си за възможността индивидуално да се явяваш на изпити, преди официалното начало на сесията ти. Заминаването ти за САЩ трябва да стане през месец май, до средата на юни. Нашият съвет е да не заминаваш в края на юни или през юли месец, тъй като на повечето места по това време сезонът вече ще е започнал и ще трябва много бързо да свикнеш с работата и обстановката.

Не говоря много добре английски – мога ли все пак да участвам?

 • Програмата не изисква да знаеш английски език перфектно. Важно е да го знаеш поне на средно ниво, за да можеш да се справяш без проблем с работата си и за да можеш да си самостоятелен. Имай предвид и че от момента на записването ти в програмата до реалното заминаване за САЩ има минимум 2 месеца – използвай времето, което имаш до заминаването си, за да подобриш английския си, упражнявай говоренето с приятели, за да си по-спокоен, че ще се справиш с интервюто за виза и живота в САЩ. Винаги можеш да проведеш неформален разговор в консултант в Orange, за да преценим и ние дали притесненията ти са основателни :)

Какво ще работя?

 • Изборът на оферта за работа е важен, затова ние активно ще ти помагаме със съвети коя оферта да предпочетеш пред друга и защо. Като цяло, работата е като персонал в ресторант, хотел, увеселителен парк, заведение за бързо хранене, закусвалня, сладкарница и др. Помисли добре какво точно ти се работи, на какво ниво владееш английски език, дали работата с обслужване на клиенти ти допада, или предпочиташ да не си в директен контакт с тях. Оттам нататък ние ще ти предложим всички оферти, с които разполагаме, за да прецениш коя от тях е твоята. Няма да ти спестим препоръките си, базирани на дългогодишния опит, който имаме.

Страх ме е да не ми откажат виза.

 • Да, признаваме, че си е малко страшничко. Именно затова ще ти разкажем в детайли какво да очакваш, когато отидеш на интервю за виза. Решението дали да получиш виза или не е изцяло в ръцете на Консула, с когото ще разговаряш, но ние ще се постараем да те подготвим добре за интервюто. Когато си подготвен, ще си и по-спокоен, и рискът от отказ на виза драстично ще намалее.

Къде ще спя?

 • Когато разглеждаш оферта за работа, тя съдържа разнообразна подробна информация за всичко най-важно – заплащане на час, възможности за втора работа в района, както и това дали работодателят осигурява квартира или не. Много голяма част от офертите, които предлагаме, са с осигурена от работодателя квартира. Тези, които не са, са придружени от списък с различни опции за настаняване, измежду които можеш да избираш. Имай предвид, че дори и работодателят да подсигурява квартира на студентите, които ще работят при него, отговорността за заплащане на наем остава на студентите.

Колко пари ще изгубя, ако ми откажат виза?

 • Николко. Orange ще ти възстанови пълната такса, заплатена по програмата, включително и сумата за самолетния ти билет. А ако се застраховаш допълнително избирайки Visa Guard, ще ти възстановим и таксата за визово интервю, в размер на $160.

Трябва ли да си извадя международна шофьорска книжка?

 • Можеш да използваш българската си шофорска книжка в срок до 30 дни. Ако възнамеряваш да шофираш повече от 30 дни, то трябва да си извадиш международна шофьорска книжка в най-близкия център на СБА, преди да отпътуваш за САЩ.

Имаш още въпроси?

Град, в който ще се проведе консултацията