Образователна система във Великобритания

Средното и висше образование във Великобритания се ползват с отлична репутация благодарение на дългогодишните си академични традиции, модерните бази и иновативните методи на преподаване. Страната е наситена с чуждестранни студенти и международни компании, което я прави изключително подходяща за развитието на един млад човек.

Частните училища се разделят на два вида: традиционни английски интернати (boarding schools) и международни частни училища (обикновено изучаващи IB Diploma). Те могат да бъдат дневни, пансионни за седмицата или изцяло пансионни.

Британското законодателство изисква чуждестранните непълнолетни ученици да имат наставници по време на обучението си. Ако имате близък или приятел във Великобритания, той може да поеме тази роля. Също така можете да се възползвате от услугите на агенции, които подбират семейства, подходящи за наставници. Orange Education работи в тясно партньорство с Bright World.

Образователната система за средно образование във Великобритания е разделена по възрастови групи:

GCSE - General Certificate оf Secondary Education (14-16 години)

В 9 клас, когато учениците са на 14 години, трябва да изберат между 5 и 10 предмета, които ще изучават усилено в рамките на образователната програма GCSE. През тези две години - от 9 до 11 клас, те се подготвят за успешно полагане на държавни изпити и за получаване на диплома за средно образование GCSE.

AS и A-нива (16-18 години)

След GCSE, учениците продължат обучението си в по-високите нива (А Levels). Това са профилирани програми, които ги подготвят за конкретни бакалавърски програми и това е моментът, в който учениците правят подбор на университети и се запознават с техните изисквания за A Levels. В продължение на две години, учениците избират и изучават между 4-5 предмета в зависимост от интересите и специалността, която желаят да следват в университета.

International Baccalaureate (16-18 години)

Представлява двугодишна международно призната образователна програма, която предоставя по-широкообхватно образование и подготовка. Учениците избират общо 6 предмета от 6 отделни групи, като 3 от тях се изучават на високо ниво, а другите 3 - на стандартно ниво. Най-често те са групирани по следния начин: майчин език (родният или говоримият в училището), чужд език, обществени науки, природни науки, математика, художествени предмети. Отделно всеки ученик в програмата изучава „Теория на познанието” и пише есе от 4000 думи по избран предмет и тема (проект), както и да полага доброволчески труд според интересите си. За да получaт международна диплома, учениците трябва да са събрали най-малко 24 точки от общо 45. Престижните университети изискват успех средно между 32 и 36 точки на IB дипломата.

Имаш още въпроси?

Град, в който ще се проведе консултацията