Отзив от Силвия

date_range 10/03/17

Ежедневието ми е много динамично. Въпреки че продължителността на лекциите не е дълга – около 2 часа на лекция, университет предлага многобройни извънкласни дейности като например да се присъединиш към фотографското общество, където студенти се събират да снимат заедно, обсъждат нови идеи на лекции, водени от професионални фотографи. Такива общества са 108 в моя университет във всички възможни области – политика, право, икономика, музика, изкуство, пътуване, спорт, език, религия. Включително има и българско общество, в което български студенти членуват и дори организират дни с каузата да помогнат на българи, живеещи в България и пострадали от природни бедствия – визирам наводненията в Родопите през зимата. И за да се върна на въпроса, бих казала, че не скучая, чувствам се спокойно и полезна за себе си. Доволна съм. Срещата ми с нови хора от цял свят гъделичка желанието ми за опознаване на различни култури и истории. Така човек отваря мирогледа си и още повече, познанието за тях допринася за интелигентността и разбирането на ролята на тези общества в световната политика.

Исках да уча точно опрелена специалност, а програмата на университета в Есекс и принадлежащите й модули, както и възможността за голям избор на дисциплини (модули) от близки до моята специалност специалности ми предлагаше точно това, което искам. Също така университетът е на 50 минути с влак до Лондон, което улеснява доста посещението на столицата за пазаруване или просто за развление. Кампусът на университета е разположен в голям парк с много растителност и животинки като зайчета и катерички. Удоволствие е да си направиш пикник с приятели след лекции около езерото или пък да четеш седнал на тревата.

Истината е, че тук всичко е добре организирано, хората, които работят в административния офис в департамента „Право“ са винаги много любезни и готови да ти помогнат за всеки възникнал макар и незначителен проблем. Свободно можеш да разговаряш с преподавателите, особено когато не разбираш част от предадения материал или пък имаш допълнителни въпроси. Не съм изпитвала големи затруднения или проблеми. Може би само първите две седмици от пристигането ми в Англия бяха по-трудни от емоциална гледна точка, тъй като е ново място, различен език, различна култура. Смятам обаче, че това е нормално усещане и в границите на разбираемото.

Библиотеката е на пет етажа, уютно, светло и тихо място за учене с изглед към езерото и парка. Също бих добавила, че е снабдена с огромно количество литература, която се обновява непрекъснато. Досега съм успявала да намеря всяка една необходима книга.

Към университета има кариерен център, чийто консултанти са винаги насреща. Също така университетът предлага работни места за различни административни длъжности в университета. В търговската част на града има многобройни ресторантчета и магазини, където може да се намери почасова работа.

Надявам се след като завърша магистърската си степен да се реализирам в областта на правото без значение дали тук или в България и да намеря задоволяваща работа.

Избрах Orange, заради професионализма към работата, заради доброто отношение към клиентите си и защото мисля, че нямат конкурент в работата си.

Учила съм и в България и сега виждам предимства и някои недостатъци в двете образователни системи. Мога да кажа обаче, че тук е доста по-стриктно и ако искаш да получиш задоволителна оценка, трябва да покажеш солидни знания, базиращи се на не просто една или две книги по опрделена тема, а също и статии, чиито автори понякога изказват различни мнения. Следователно, образованието в Англия те насърчава сам да проучваш, намираш информация, сравняваш и стигаш до определени изводи. Бих окуражила всеки, който обмисля да кандидатсва в Англия, някъде в Америка, в друга държава в Европа или там, където пожелае, безусловно, защото обучението в държава, различна от родната предоставя възможност за сравнение, което е основа на всяко лично и професионално развитие. На всички тези, които обмислят образование в чужбина и имат възможността да го постигнат, препоръчвам да дерзаят и постигат целите си без страх. Няма нищо невъзможно.


Галерия:

Искам да знам повече

Получаваш първи новини за нови събития, оферти и полезни съвети директно в електронната ти поща.