Преживяването на Делян в TU Delft

date_range 10/03/17

На 19.05.2017г. година имаше ден на отворените врати в техническия университет в Делфт, Холандия. Бях се записал един месец по-рано за него. Програмата беше разделена на две сесии - сутрешна и следобедна, за да може повече хора да вземат участие. Аз бях регистриран за сутринта, което означаваше, че имах време от 9:00 до 12:30ч. Всеки ученик имаше право да вземе един придружител със себе си. Аз избрах баща ми, понеже той има познание в инженерните области и можеше да ми бъде от по-голяма полза.
Паркирахме колата на паркинга в 8:00ч ( половин час по-рано от началното време за регистрации), за да можем да проучим университета отвън. Видяхме програмата с презентациите, като повечето бяха на холандски език, тъй като този ден на отворените врати беше предназначен за холандски ученици. Но това не беше от голямо значение, защото презентациите, на които исках да отида, бяха на английски език - Electrical Engineering от 9:00ч. и Аerоspace Engineering от 10:00ч. Записахме се и за обиколка на университета. Тя беше на холандски, но все пак решихме, че ще бъде от полза. Презентацията за Електроинженерство беше добра и ми хареса, но не бях отишъл за това там. От нея добих впечатление за самия университет и това ми беше от полза. Залата - доста голяма, модерно обзаведена, беше едва наполовина пълна. Когато презентацията приключи в 9:45ч., имахме 15 минути, преди да почне тази за Aerospace Engineering. Взехме си кафе и вода, които университета предлагаше безплатно на участниците в този ден.
Презентацията започна точно в 10:00ч., като презентаторите бяха един от лекторите по авиоинженерсто и един курсист, който беше втори курс. Залата беше препълнена - над 500 човека, като само няколко бяха чуждестранните ученици. Презентацията беше доста полезна, имаше и доста нови неща, които не знаех. Но какво научих всъщност за тази специалност в този университет?

  • Запознах се по-подробно с кандидатстването
  • Разбрах, че годишно за тази специалност кандидатстват около 1100 човека, от които приемат едва 440
  • Между втори и трети курс има възможност за програма за размяна на студенти, когато можеш да отидеш в чуждестранен университет и да учиш нещо напълно различно от авиоинженерството - каквото си избереш, било то философия, психология, мениджмънт...
  • Програмата на университета за Aerospace Engineering - лекции, учене, материали и т.н.

Също така разгледах и обстановката, беше наистина уникално. Имаше разказ от първо лице на студента, който беше на презентацията, който споделяше своя опит и впечатления.
Когато започна нашата обиколка разбрах, че факултета по Авиоинженерство е превърнат в парти център за вечерта, затова не беше достъпен за разходка.За сметка на това минахме през лаборатории по роботика, корабно инженерство и електроинженерство, влязохме в различните сгради, а атмосферата на всякъде беше повече от уникална. Можеше да се видят група студенти, седнали на лаптопите си, да дискутират различни теми, да чертаят на бялата дъска, да си помагат. Точно тази работа в екип ме привлича най-много. На всичкото отгоре, на тези места за учене има невероятни гледки - остъкленият университет спомага да се виждат уличките, реката, хората, небето.

Влюбих се в това място и си казах, че там искам да уча, че ще направя всичко възможно, за да ме приемат.


Галерия:

Искам да знам повече

Получаваш първи новини за нови събития, оферти и полезни съвети директно в електронната ти поща.