Как да се подготвя за кандидатстване за магистратура в чужбина?

bookmark Образование в чужбина
date_range 06/02/17

Кандидатстването за гимназия, университет или работа често е свързано със стрес и отрицателни емоции. Обикновено се налага да поготвиш куп документи в кратки срокове, а когато си достигнал до финалната права се оказва, че нещо липсва и не е както трябва. Възможните и все по-често задължителни персонални тестове, интервюта и презентации допълнително усложняват ситуацията на кандидатстващия. Какво е нужно да подготвиш за успешното си кандидатстване за чуждоезикова магистратура в Германия, Франция, Великобритания, Холандия или Испания, а защо не и извън Европа?

Правилният избор на магистратура

Преди да стигнеш до самото кандидатстване е от особена важност да си сигурен какво, къде и защо искаш да учиш. Разбира се, изборът донякъде ще бъде ограничен от бакалавърската ти специалност. Това обаче не бива да те отчайва, дори и да искаш да смениш сферата, тъй като се намират университети, който са премахнали изискването за релевантна бакалавърска диплома. Изборът на подходяща магистратура е може би най-важната стъпка и не бива да се пренебрегва, тъй като тя най-вероятно ще е рещаваща за бъдещето ти кариерно развитие. А информацията често е на „един клик разстояние“ - на сайтовете на висшите учебни заведения има списъци с всички учебни програми, а все по-често и учебен каталог, и онлайн брошури. MASTERANDMORE разполага с търсачка с над 30 000 магистърски програми от цял свят и предоставя на кадидат-магистрите възможност да филтират търсенето си според личните си предпочитания, както и множество съвети и полезна информация, свързани с образование и кариерно развитие.

Кандидатстване за алтернативни магистърски програми

Препоръчително е да подадеш документите си за няколко специалности в предпочитания университет, ако държиш основно на самата институция. Ако пък за теб самата специалност е от по-голямо значение, кандидатствай и в други университети, които предлагат същите или подобни специалности, които ти харесват. Бъди гъвкъв в избора си, защото може да се окаже, че първоначалната ти нагласа не е била съвсем правилна. Това важи особено, ако не си сигурен в желанията си или има външни ограничаващи фактори като малък брой отворени места, силна конкуренция, зависимост от отпускане на стипендия и други.

Изисквания

Изборът на магистратура трябва да е съобразен с изискванията на съответния университет и възможностите ти (вкл. финансови). Постави си постижима цел, за да не изпиташ разочарование впоследствие! След като си я набелязал, провери старателно всички условия за кандидатстване. От съществено значение е да се информираш относно:

  • Нужната бакалавърска степен (конкретна, подобна или различна сфера);
  • Кандидат-студентска бланка (онлайн или писмена);
  • Езикови сертификати (най-разпознаваемия сертификат по английски език към момента е IELTS);
  • Мотивационно писмо, есе, препоръки;
  • Професионален опит, автобиография;
  • Тестове, университетски интервюта;
  • Такси, стипендии, субсидии;
  • Виза (за страни извън ЕС).

Най-често ще откриеш тази информация в официалния уебсайт на университета (секция Admission Requirements), а отделно може да пишеш на предоставените специално за тази цел мейл адреси или да проведеш лайв чат! Вероятно вече ще си запознат с по-голямата част от изискванията, защото те са подобни на тези за бакалавърски програми. Все пак в различните държави има вариации в условията за международни кандидати, особено ако става дума за страна извън Европейския съюз.

Срокове за кандидатстване

Крайните дати за кандидатстване варират в зависимост от избрания университет и държава. Определи си срок за подготовката на всички нужни документи и не чакай до последния момент, тъй като ще имаш нужда и от чужда помощ – набирането на препоръки (от официални академични представители), писането на есе и мотивационно писмо (в подходящ стил, отговарящ на езиковите изисквания), както и легитимен превод на дипломата (агенции за преводи). За придобиването на съответния езиков сертификат също е необходимо време. Ако все още нямаш такъв, то тогава го вземи предвид или провери дали университетът не предлага алтернативи.

Финансиране на магистратурата

И не на последно място, прецени дали ще се справиш с финансовите изисквания и какви възможности и шансове имаш за съответна стипендия. Координацията и правилното разпределение на времето са ключови за успешното справяне и с тази стъпка.

Резултат

След като вече си изпратил документите и си направил всичко, което зависи от теб, следва голямото чакане. Запълни времето с приятни неща, отдай се на заслужената почивка и не се фокусирай само върху отговора.

При нормални обстоятелства ще получиш отговор в обявения от университета срок. Ако е положителен остава само да потвърдиш мястото си и да преминеш към организационната част на бъдещото предизвикателство.

При положение, обаче, че получиш отрицателен отговор, не се поддавай на разочарованието –„не е дошъл краят на света“. Помисли за подходящи алтернативи – изчакване на второ класиране, други университети и специалности, повторно кандидатстване за същите магистърски програми,. Може да се окаже, че неприемането ти си има и положителни страни – замисли се над тях. Проучи вариантите за доброволчество, стаж или младежки обмен – сега е моментът да се възползваш от тези възможности. Междувременно ще можеш се ориентираш и подготвиш по-добре за бъдещата ти магистратура.

*Статията е предоставена от партньорите ни от Master and More специално за вас.

За автора:
Tsvetelina Hristova

Избрани новини

Професии с бъдеще
Професии с бъдеще
bookmark Образование в чужбина
date_range 10/13/17
21 октомври е специален ден, ако си решил да продължиш образованието си в чужбина. Тогава можеш да посетиш едновременно Професии с бъдеще и Изложение за британско висше образование Study UK.
Обучението в Обединеното кралство отваря врати за много възможности
Обучението в Обединеното кралство отваря врати за много възможности
bookmark Образование в чужбина
date_range 10/13/17
Елате на изложението Study UK в София, за да научите директно от източника всичко, което ви е необходимо да знаете за предимствата на британското висше образование.
Нови такси в Холандия за учебната 2018-2019
Нови такси в Холандия за учебната 2018-2019
bookmark Образование в чужбина
date_range 09/08/17
Обявиха новите учебни такси в Холандия за учебната 2018-2019
Кариера в България
Кариера в България
bookmark Образование в чужбина
date_range 07/25/17
На Кариера в България организирана от сдружение Тук-Там се срещат тези, които имат опит в чужбина, с разнообразието от професионални възможности в страната, представени от 100+ работодатели в България.
Виж още новини

Искам да знам повече

Получаваш първи новини за нови събития, оферти и полезни съвети директно в електронната ти поща.