Съвети за родители

Това е решение, което ще повлияе на целия ви живот. Висшето образование в чужбина не се ограничава единствено до възможностите за академично и професионално развитие. То е възможност за личностно израстване, разширяване на светогледа и изграждане на приятелства с хора от цял свят. Но процесът от момента на избор на университет през процедурата по кандидатстване до финалната развръзка може да се окаже предизвикателство дори и за най-спокойния и хладнокръвен родител. Понякога въпросите от практическо естество, като финансовото изражение на обучението в чужбина, може да ви накара да преосмислите плановете си.

Преди да вземете категоричното решение трябва да прецените защо образованието в чужбина ще е ценен етап и опит за Вашето дете. Следващата стъпка е да намерите отговор на големите въпросителни. Именно по тази причина бихме искали да ви помогнем с насоки за най-важните неща, които да имате предвид.

7 неща, с които да помогнете на Вашето дете:

1. Ранно проучване

Една от най-характерните особености на образованието в чужбина е голямото разнообразие от специалности. Това от една страна е невероятна възможност за кандидат-студента да избере най-подходящата програма, вземайки предвид своите интереси, професионални планове и лични изисквания. Но от друга страна същото това разнообразие може да изправи кандидата пред сериозно предизвикателство как да избере правилната академична област и специалност.

Orange съветва: Най-добрата стратегия е да започнете проучване на различни специалности поне една година преди самото кандидатстване. Това време ще позволи на Вашето дете да се запознае подробно със структурата и съдържанието на една университетска програма, за да може да разбере дали всъщност първоначалните планове отговарят на неговите или нейни интереси и силни страни.

Когато Вашето дете се колебае каква специалност да избере, най-подходящото решение е попълването на тест за образователно ориентиране на кандидат-студенти. Резултатите от теста могат да предложат нов поглед върху професионалните интереси, интелектуалните способности и уменията за учене и справяне с трудни ситуации на Вашето дете. А това заедно с професионален съвет от страна на Orange консултант ще доведе и до правилния избор на програма.

2. Избор на университет

Това е важен момент за Вашето дете – дали да избере голям, космополитен град или по-скоро спокойствието и уединението на университет в провинцията; има ли значение броят на международните студенти; каква всъщност е позицията на университета в националните и международни класации; може ли университетът да предложи финансова помощ? Това са само малка част от въпросите, с които Вашето дете ще се сблъска в процеса на избор. Неминуемо това са въпроси, които интересуват и Вас като родители.

Orange съветва: Използвайте времето преди самото кандидатстване да се запознаете в подробности с университетите, да разберете повече за преподавателите и студентите, които се обучават там. Намерете университетите във Facebook, Twitter Или друга социална мрежа и следете информацията, която качват в профилите си. Обърнете се към Orange консултант за да коментирате конкретни подробности.

Нашият опит показва, че едно от най-приятните и същевременно полезни неща, които можете да направите към края на процеса, е да предприемете организирано посещение на тези учебни заведения, които вече сте харесали. Няколко месеца напред във времето всички тези малки стъпки ще Ви дадат увереността, че отлично знаете къде изпращате детето си и се чувствате комфортно с този избор.

3. Основни подробности за избраните университети

Следващата важна стъпка е внимателното запознаване с условията за прием и крайните срокове на избраните университети, както и техните такси и разходите за живот, които да предвидите. Основната роля на Orange консултанта е да Ви даде изчерпателна информация за тези детайли и да обсъдите всички аспекти около образованието в чужбина възможно най-рано.

Orange съветва: С правилното разбиране на подробностите около кандидатстването и обучението в конкретен университет, Вие можете да окажете значителна подкрепа на своето дете. Например, един от основните съвети на Orange консултанта при писане на мотивационното есе е кандидатът да го прочете на глас на своите родители или приятели, като по този начин има възможност да получи допълнително мнение и коментар. Можете да следите блога на Orange, където нашите консултанти публикуват полезна информация за всяка стъпка от процеса на кандидатстване и прием в университет в чужбина.

4. Езикова подготовка

Основното условие за прием на университетите в чужбина е високото ниво по английски език. Разбира се, всеки университет може да постави своето собствено изискване, но най-често търсеното ниво е C1 по Общата европейска рамка. Това ниво може да бъде демонстрирано чрез различни езикови сертификати – например, IELTS, Cambridge First Certificate in English, Cambridge Certificate in Advanced English, Cambridge Certificate of Proficiency in English.

Orange съветва: Сертфикатът, изискван от университета, е всъщност последната стъпка от един определено продължителен процес, който трябва да започне възможно най-рано във времето. Езиковата подготовка не е фактор, който да бъде подценен и оставен за последната година в гимназия – на първо място, защото времето най-вероятно няма да е достатъчно, а на второ място, защото добавя още един приоритет в и без това сериозния план на кандидат-студента (стремеж за добри оценки в 12-ти клас, процедурата по кандидатстване, предстоящи матури и др.) Затова професионалният съвет на Orange е родителите да насочат децата си към системна подготовка по английски език още в първите години на гимназията. Особено приятни и полезни са езиковите ваканции в чужбина, а процесът е най-подходящо да завърши с подготвителен курс за конкретния изпит, например подготвителен курс за IELTS.

5. Момента на резултатите

Обикновено след месец или два на упорита работа, кандидатурата вече е изпратена и започва очакването на резултатите. Понякога в този период времето може да изглежда сякаш е спряло, а така чаканият отговор не пристига. Повод за притеснение обикновено няма, тъй като оценителните комисии в един университет често се нуждаят от поне шест седмици, за да разгледат постъпилите кандидатури, да се консултират със съответните факултети, да проведат интервюта или да разгледат портфолиото на кандидатите и др. А това наситина отнема време.

Orange съветва: Съветът на Orange е кандидатите и техните родители да погледнат на периода до получаването на резултатите като възможност да добият още по-добра представа за избраните университети и да започнат прочуването на въпроси като финансиране и настаняване. Междувременно блогът на Orange и страницата с новини на Orange е мястото, където нашите консултанти публикуват ценна информация и съвети.

Друг важен момент е получаването на самите резултати – не забравяйте, че дори и отговорите на университетите да се различават от очакваното, Вашият Orange консултант е на разположние да обсъдите възможни алтернативи, които да доведат до желания краен резултат.

6. Настаняване

За всеки родител въпросът за настаняването на детето му в чужбина най-вероятно предизвиква първоначално усещане за безпокойство, основано предимно на неяснота относно възможностите за настаняване, финансовите разходи, сигурността, чувството на комфорт на новото място и др. Съществуват кампусно и извънкампусно настаняване. Кампусното настаняване обикновено включва сгради със самостоятелни и общи стаи, а под извънкампусно настаняване често се има предвид частни квартири, споделени от няколко студента.

Orange съветва: Осигуряване на настаняване е още един от въпросите, с които Orange консултанта може да помогне. В блог статията Настаняването – важна стъпка след прием в университета посочваме основната информация, с която родителите и кандидатите могат да се запознаят. В допълнение, нашите консултанти съветват търсенето и кандидатстването за общежитие да започне възможно най-рано, за да се гарантира навременното осигуряване на настаняване и то в добре избрано и харесвано общежитие.

7. Финансиране

Честа тема на дискусии е възможното финансиране, особено ако става въпрос за обучението във Великобритания. Всяка образователна дестинация има своите характерни подробности – например, в Дания висшето образование е безплатно, в Холандия таксата е определена (EUR 2006 за академичната 2017 / 18 година), а във Великобритания – зависи дали разглеждаме университети в Англия, Северна Ирландия, Шотландия или Уелс. Финансовият аспект е решаващ в по-ранния етап на избор на университети, а малко по-късно, когато резултатите са ясни е въпрос на навременно кандидатстване за заем, стипендия или друг вид финансова помощ.

Orange съветва: В първоначалния разговор с Orange консултант е препоръчително да се запознаете с финансовите особености на избраната образователна дестинация. На този етап е важно да знаете каква финансова помощ е възможна и реалистична, какви са сроковете за кандидатстване и необходимите документи. По отношение на въпроса с финансирането, Вашият Orange консултант поема отговорност да Ви информира за стъпките и да съдейства на Вашето дете при оформянето на кандидатурата.

Имаш още въпроси?

Град, в който ще се проведе консултацията