За обучението и бита в Малта

date_range 10/03/17

Инна посещава Малта през септември 2014 за триседмичен курс по англисйки език в малкото и китно градче Pembroke. Тя се записва за курса с цел да задълбочи знанията си по езика, но постига нещо повече от това. Вижте какво сподели с нас след края на курса в следващите няколко реда.

За обучението
Нещата много зависят (както навсякъде) от преподавателя, от състава на групата, от броя на курсистите, от тяхното реално ниво на английския, не е хубаво също да имате повече от един сънародник в групата (губи се ефекта от потапянето в езикова среда).
Реалните ползи от престоя – да се отпуснете и да почнете да говорите без да мислите много дали е абсолютно правилно или не, вашите колеги със сигурност ще ви разберат.

За бита
От всичко което видях в Малта - Sprachcaffe Malta е най-доброто училище като локация – на тихо място с леснодостъпен транспорт и пешеходен достъп до местата с най-яките забавления. Прекрасно организиран кампус с уникален басейн, площадка за плажен волейбол и кафене. Ако предпочитате да спестите малко пари, напълно обзаведените кухни са на разположение. Два или три пъти седмично пред кампуса спира камионче с пресни плодове и зеленчуци на приемливи цени. Не са далече и магазините за хранителни стоки и стоки от първа необходимост. Почистване, смяна на чаршафи и кърпи - минимум три пъти седмично. Ако имате проблеми с това, на рецепцията са много отзивчиви. Хигиената много зависи от съквартирантите и е въпрос на организация. Има пералня и сушилня на разположение с жетони от рецепцията, но лесно може да се мине и без тях. Атмосферата е много демократична, затова не прекалявайте с количеството на багаж – няколко тениски и шорти ще ви свършат идеална работа, ако не – ще си купите нещо за спомен.

Училището предлага организирани екскурзии срещу допълнително заплащане, но повечето курсисти предпочитат да се организират на малки групи за да разглеждат забележителностите самостоятелно. Има много неща, които трябва да се видят и съветвам всички да го направят. Автобусният транспорт е сравнително евтин и добре организиран, най-изгодно да се купуват седмични карти за пътуване – важат за всички автобуси в Малта (без Гозо, там са отделни). Автобусите вървят точно по график (не спират ако са препълнени), климатизирани (понякога е доста студено, когато навън е 30, а вътре 18 градуса трябва се внимава къде сядаш). Още при слизането от самолета, огледайте се на аерогарата за безплатни брошури и карти – ще ви бъдат полезни. За трансфер използвах Black taxi, имат сайт за он-лайн резервация и за смартфон също, цената е същата както и на транспорта, организиран от училището. Ако не сте с много тежък багаж – без проблем ще стигнете и с автобус, разгледайте предварително сайта на градския транспорт. Ако разполагате със смартфон, изтеглете си карта на Малта, пак върши работа. Wi-Fi в кампуса е слаб и доста скъп (няма как на остров Малта да има оптична връзка), ако сте за 3 седмици, и сте активен ползвател, ще ви трябват минимум 25 евро, ако можете да си го позволите – взимайте безлимитен, ще можете да ползвате он-лайн речници, а после да го предадете по наследство на някой приятел, който остава след вас. В градовете на места има свободен Wi-Fi. За влизане в музеите може да използвате намалени такси като студент с персоналната ви картата от училището.

Препоръчвам на всички, независимо от възрастта и предварителната подготовка да се възползват от една чудесна ваканция в Малта, съчетавайки приятното с полезното.

Good luck and have a fun!


Галерия:

Искам да знам повече

Получаваш първи новини за нови събития, оферти и полезни съвети директно в електронната ти поща.