Здравейте,

Казвам се Михаела Рабачева, на 22 години съм от Благоевград, студентка първа година в University of Salford, Манчестър, Англия. Специалността, която избрах да изучавам е Human biology and Infectious diseases (Човешката анатомия и инфекциозни заболявания). Като цяло трудността при вземане на решение от такова естество, при мен, бе по-скоро ограничението в представяне на изучаваните парамети. Никъде освен в този университет не открих точно това съчетание от два взаимно интересуващи ме предмета, това е и основният подтик към затвърждаване на позицията ми да се запиша в университета Salford. Още едно преимущество е, че през втората година от обучението, наречена още gap year (нулева година) или placement year, на студентите са предоставени възможности като право на работа по съответната специалност, като университета полага усилия да намери работодател за всеки от тях, или да продължат учебната година, както обикновено. Локацията на университета е по-скоро допълнителна стимулация, но не бих казала, че това може да бъде основна опорна точка. И все пак Манчестър е третият по големина град в Англия и домакин на най-успешния клуб в Английския футбол - Манчестър Юнайтед.

Пристигайки в страната на Шекспир, мъглата, английския чай, променливото време, беше напълно оправдано очакването ми, да се сблъскам с напълно различна култура от Балканската. Септемврийският хладен вятър и ситният дъжд те посрещат още с кацането на летището. През първите няколко месеца най-мащабните нагаждания бяха откъм храна, време и обстановка, което е съвсем нормално като факт, но наблюдавайки местната култура, посещавайки университетските лекции и изучавайки кампуса, разбрах , че съм направила правилния избор.

Може би една спънка идва от самия факт, че идвам от България. На равно с Румънските студенти, ние (българските) имаме основната трудност при намиране на работа. Необходимо е да притежаваме документ - т.н. "Жълта карта", с който ни се дава право да работим легално в Англия. Издаването му отнема, в най-добрия случай, от 2 до 3 месеца, но този период разбира се е фиктивен, самата процедура може да бъде сравнително по-дълга. Възможности за работа има достатъчно и веднъж получил правомощие да практикуваш легално, обстоятелствата около обучението в чужбина се смегчават.

Друга трудност е езиковата бариера. Английските диалекти, който обикновено заобикалят един чужденец тук, удължават процеса на адаптация и прескачане на езиковата бариера. Ако трябва да сумирам, определено не като негатив, но като ясна преценка през спектъра на времето, определям важността на финаноствата подкрепа, от която всеки студент има нужда през първата си година на престой в чужда държава. Непредвидените разходи са едни от нормалните перспективи, които всеки трябва да пресметне при едно евентуално заминаване. Образованието в Англия дава неограничени възможности на всеки студент и тъй като България е част от Европейския съюз, това дава възможност на българските студенти да кандидатстват на студентски заем, който покрива учебните такси и материали. Дори и при липса на финансова възможност, вариантите за обчение в чужбина не са ограничени. Можи би голям стимул е самата подкрепа на университета спед дипломиране и впечатлителните цифри -85% на започналите работа по специалността студенти( в рамките на 3 до 6 месеца).

За кандидатстване в чужбина избрах за свой консултант фирма Оринжд. Преди тях използвах услугите и на други местно агенции, като повечето от тях изискваха предплащане на такси за участие, такси в процес на кандидатстване или еднократни такси в голям размер при избор на университет, който е извън листата с университети , които те предлагат. Сблъсках се с голям набор от некомпетентност от страна на екипите, които работеха в съответните фирми, което в пъти намаляваше шансовете ми за прием в чуждестранен университет. При срещата ми с консултанти на фирма Ориндж, усетих различното отношение, още в самото начало. Бях посрещната от млад, енергичен, позитивен и отзивчив екип, който връвеше с мен по всяка стъпка към моето кандидатскване и който отговаряше търпеливо на всиките ми запитвания. Възможността за постоянна връзка, бързина и ефективност при подаване на документите осигурява сигурност, от която всеки кандидат-студент има нужда. Ако трябва отново да направя избор на консултантска агенция, ще се спра с цялото си съзнание на агенция Ориндж.

На всички бъдещи кандидат-студенти препоръчвам, да не се ограничават при избора на страна и специалност за собственото си образование. Светът е безпределен, за да се ораничим в реализацията на мечтите си само на едно място.

Отзив от Михаела
Михаела Рабачева
University of Salfold