Какви са впечатленията ти от програмата?
Програмата work and Travel е една уникална възможност за всички студенти. Даде ми шанса да посетя САЩ, да спечеля пари, подобри нивото ми на английският език и да срещна много интересни хора. Цялото лято беше изпълнено с незабравими спомени. Създадох нови и много истински приятелства, дори с хора от различни националности (На едната снимка ще видите България, Сърбия, Македония и Малайзия да наблюдават Северното сияние). Днес буквално нося своята история на гърба си – от снимките ще видите моята раница. На нея съм закичила неща, които съм намерила в Аляска и ще ми напомнят за нея: таг нейма от хотела, ключа от колелото (да, там всички бяхме колоездачи, за да се придвижваме по-бързо и по-лесно), компас, както и много значки. Дори самата раница ми е подарък от приятел от Македония. Работата в хотела ми даде възможност да подобря английският си език, зареди контакта с гостите. Срещнах много любезни хора, а други ми оставяха малки подръчета или просто бележки, които ми показваха колко ценят труда дори и на най-нисшестоящия работник. За всички, които са се насочили от Аляска – абстрахирайте се от историите, лятото е напълно нормално и си има всичко – комари, дъжд, понякога е горещо, понякога е студено, но винаги небето беше различно... нещо, което никога няма да забравя. Ще ви се стори банално, но се пригответе за много труд и много емоции. И един съвет от мен ще ви бъде и тежко на моменти, но пазете хубавите спомени, защото те ще бъдат повече. УСПЕХ!

Какво работи?
Работех като Room attendant в Fairbanks Princess Riverside Lodge. Работата не беше тежка – чистих стаи и се грижехме за комфорта на гостите на хотела.

Имаше ли втора рбаота, трудно ли я намери, каква беше?
Да, втората ми работа беше в Wendy\'s заведенията за бързо хранене. Намерих я 4 дни след като започнах първата ми работа. Позицията ми беше sandwich maker. Правех сандвичи, салати и месо за лобито, а след известно време ме преместиха на Drive-through. Една много динамична позиция, изпълнена с мазане, редене на зеленчуци и подхвърляне на хлебчета. Екипа, с който работех беше от хора, всеки живеещ със своята лудост. Атмосферата беше супер. Дори и сега поддържам контакт с някой от тях.

Къде живееше, какви са впечатленията ти за настаняването?
Като цяло почти всички J1 студенти във Феарбенкс живеехме в един комплекс, почукаш на една врата и ти отваря колега, в края на лятото всички се познавахме. Наемите там са високи. Събрахме се група хора и си наехме един апартамент, не плащахме вода, но за сметка на това допълнително си плащахме тока, който беше напълно поносим. Факта, че живеехме всички заедно ни позволи да си помагаме и да се опознаем по-добре, ако ли не – се запознавахме покрай огъня, който беше неразделна част от партита там.

Би ли препоръчала основния си работодател на други WAT участници?
Работата в хотела не беше тежка, а заплащането беше добро. Като цяло условията са добри, а и самият хотел предлага на своите служители различни привилегии, правеха и партита с храна. Определено бих препоръчала Riverside lodge. Но като цяло препоръчвам и Fairbanks, след лято 2014 целият град говори български (много сме, силни сме!).

Какво прави след края на програмата си? Пътува ли в САЩ?
След като приключих работа се качих на последният за сезона влак и пресякох щата... представете си 12 часа сред дивата, недокосната природа на Аляска – гори, блата, сечища, езера и реки. С влака стигнах до Anchorage и след това до Seward. Това е едно изключително красиво градче в южната част на щата. Там останах няколко дни, след това New York и последната дестинация – България.

Ще участваш ли отново и ще препоръчаш ли програмата?
Да, да и да. Ще участвам в програмата отново, докато имам възможност и горещо я препоръчвам на всички студенти. Благодарение на Orange финансирането – Ориндж талантите, успях да замина за мечтаната дестинация и да изживея едно страхотно лято. Благодаря на екипа на офис Благоевград за предоставената възможност и помощта.

Доволна ли си от начина, по който организирахме пътуването ти?
Изключително съм доволна от екипа на Ориндж. Дадоха ми много полезни съвети и насоки за програмата. Редовно ги тормозих с въпроси и те винги ми отговаряха с усмивка. Не се замисляйте много и бягате в най-близкият офис!

..днес буквално нося своята история на гърба си...
Емилия Кривачкова
Студент