Прага

Прага си е извоювала едно от първите места за най-завладяващ град и е една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Признат е за един от най-красивите градове в света. Казват, че всеки път, когато се връщаш в Прага откриваш нещо ново и различно.

Да откриеш столицата на Чехия е едно пътешествие из калдъръмени алеи, стари дворове, криволичещи улички, 100 кули, безброй мостове, църкви и площади. Окъпана в червен и златист цвят, облечена в бароков и готически стил, Прага те запленява от пръв поглед. Неповторимо очарователен и притегателен център за творческата интелигенция, златният град е бил вдъхновение за Моцарт, Дворжак, Кафка, Карел Чапек.

Няма как да си в Прага и да не опиташ от прясната чешка бира. Ако мюнхенският Октобърфест е европейският панаир на бирата, то Прага е нещо като постоянната й експозиция.

Транспорт до Прага Самолетните билети до Прага са най-изгодни, ако планираш пътуването си поне два-три месеца предварително. Често пъти в своя Orange офис можеш да намериш пакетна оферта за самолетен билет и настаняване в чешката столица. До Прага можеш да стигнеш и с автобус или кола, но отнема около 10 часа.

Транспорт в Прага Най-евтиният начин и този, който Orange ти препоръчва, е ходенето пеша. Публичният транспорт в Прага е добре организиран и почти денонощен до всяка една точка. Състои се от метро, което има 3 линии, трамваи, които минават на всеки 3 до 15 мин. и автобуси, които ,с малки изключения обаче, не са позволени в центъра, тъй като замърсяват околната среда, покриват по-голямата част от кварталите.

Настаняване в Прага Въпреки че Прага не е огромен град, има значителен брой хотели. Можеш да се довериш на Orange да избере най-подходящия за теб. А изборът определено е голям – от достъпни хостели, до супер-луксозни хотели.

Докато си в Прага Разхождайки се из Прага, задължително трябва да минеш по Карловия мост. Мостът свързва Старе Место с Мала Страна през река Вълтава. Строежът му започва през 1357г., широк е 10 метра и дълъг 516м. и има за цел да свърже Стария град и Пражкия замък. През деня на моста е пълно с музиканти и художници.

Интересни забележителности на Стария град са: Староместкият площад, църквата на Дева Мария пред Тин, часовниковата кула Орлой. Кулата,построена през 15в, се състои от три елемента: астрономически часовник, календар на месеците и разходка на апостолите. Допълнителна привлекателност на Прага са тесните улички, които и придават неповторим уют, сред които най-известната е Карловата улица, започваща от площада на кмеството с часовника и извеждаща до Карловия мост.

Пражкият замък е най-известната забележителност в Прага, включен е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Целият комплекс е разположен на хълма Храдчани. В него се намират много църкви,катедрали,музеи и президентският дворец, който в миналото е бил обитаван от кралете.

Готическата катедрала Св. Вит е най-впечатляващият храм в Чехия и една от най-големите и значими катедрали в света.

Кулата Прашна брана е била един от входовете към стария град. Висока е 65м.

Можеш да посетиш и православната катедрала Св.св. Кирил и Методий.

Танцуващата къща също е предизвикателство за въображението с интересния си и нетрадиционен архитектурен стил. Завършен през 1996г., проектът е вдъхновен от танците на Джинджър Роджърс и Фред Астер.

Прекрасният замък Карлщайн се намира на около 20км от Прага и определно си заслужава да се види. Построен е от Карл IV за съхранение на съкровищницата на кралството.

Също можеш да посетиш и Националния музей, който притежава изключително богата колекция,и зоологическата градина на Прага,която е призната през 2007г. от списание Форбс за седмата най-добра в света.

Не пропускай и своята разходка с лодка по р. Вълтава ,която ти дава възможност да разгледаш сградите откъм реката и многото живописни мостове,които я пресичат.

Заведения, които да посетиш в Прага Немският път е централна улица в Прага, която минава покрай главните забележителности. Разположени на нея са много заведения за хранене и бирарии, но цените са в пъти по-високи, отколкото в заведенията, които са само на няколко крачки, из страничните улички. В тях може да се насладите на добрата чешка кухня и бира в автентична атмосфера на приемливи цени.

Типичната чешката храна, състояща се предимно от свинско и говеждо месо, чудесно си пасва с бирата, която не отсъства в нито едно меню. Характерни ястия са гулаш, Smazeny Syr (пържено сирене с картофи), Tatarska Omacka(сос Тартар). Ако не ти пасва не особено диетичната чешка кухня, Прага ти предлага и интернационални ястия в ресторанти и в заведения за бързо хранене. Прага се гордее с бирата, която произвежда, и препоръчва чешката тъмна бира. Някои от известните марки са Pilsner Urquell, Krusovice, Bernard, Staropramen, Budweiser Budvar and Velvet.

Жижков е кварталът с най-много събрани на едно място пъбове. У калиха е кръчма, която е запазила атмосферата от времето, когато Ярослав Хашек е пиел бирата си с приятели.

Имаш още въпроси?

Град, в който ще се проведе консултацията