Париж

Красив, обаятелен, романтичен и незабравим, Париж сякаш те разделя с реалността и те пренася в свят, изпълнен единствено с любов, музика, история и изкуство. Френската столица или градът на светлините, дългите разходки, доброто вино, модата и романтиката има всичко, за което някога си мечтал.

Историята, културата, развитието в продължение на векове и оставеното наследство кара годишно 45 милиона туристи да се докосват до уникалната смесица от изтънченост, аристократичност, изящност и изкуство.

Смята се, че Париж е основан около 250 г.пр.н.е. от келтското племе паризии, които основават рибарско селище на брега на Сена. По-късно бива завладян от римляните, като през този период процъфтява и нараства значително.

Множеството думи, изказани и изписани, обаче не биха могли да пресъздадат красивото чувство,което всеки посетил очарователния Париж е изпитал. Градът трябва да се види, защото както е казал Хемингуей: Париж - това е празник.

Транспорт до Париж Най-лесният начин да организираш пътуването си до великолепната френска столица е да се довериш на Orange. Така можеш да си сигурен, че ще си подсигуриш самолетен билет на достъпна цена. Ако предпочиташ да пътуваш с кола или автобус, трябва да знаеш, че ще ти отнеме най-малко един ден.

Транспорт в Париж Общественият транспорт в Париж включва автобуси и много добре развита мрежа на метрото, разширена допълнително с независима мрежа, състояща се от железопътен транспорт, обслужващ предградията на френската столица, известна като RER, националните влакови линии и TGV (влакът-стрела, наречен още Талис или Евростар). Билети могат да бъдат закупени от шофьорите на автобуси, от метростанциите или от някои автобусни терминали.

Настаняване в Париж Orange ще ти даде най-добрия съвет при избирането на добър хотел на приемлива цена в самия център на Париж. Можеш да избереш да отседнеш и в достъпен и уютен хостел. Във всеки Orange офис ще намериш пълна и изчерпателна информация относно възможностите за настаняване в града.

Докато си в Париж Париж впечатлява с красиви булеварди, внушителни монументи и произведения на изкуството. Наслади се на невероятните сирена, шоколад и вино или пък изпитай смесеното чувство на страх и неимоверно удоволствие от върха на Айфеловата кула. Задължително се разходи по популярната улица Шанз-Елизе(Champs-Élysées), която се смята за най-голямата и красива улица в цял свят. Тя ще те отведе до най-големия парижки площад Concorde, разположен по крайбрежието на река Сена, в центъра на града, който разделя Лувъра (Le Louvre)и градините Тюйлери(Jardin des Tuileries) от Шанз-Елизе. Днес в центъра на площада се издига древноегипетски обелиск на Рамзес II от Луксор – най-старият исторически обект в града. Освен с обелиска, площадът е декориран с два фонтана, посветени на министерствата на речния и морския транспорт и осем статуи, символизиращи най-големите градове във Франция. От тук лесно можеш да стигнеш до най-известния музей в света – Лувъра, където се съхраняват световноизвестни шедьоври на най-прочутите художници.

Прекрасни градини, бутици и паметници – това ще видиш, докато се разхождаш по Шанз-Елизе , от Триумфалната арка (Arc de Triomphe) до Лувъра.

Но това съвсем не е всичко. От Лувъра по посока течението на река Сена можеш да се насладиш на прекрасни картини, както и да поговориш лично с техните автори. Този маршрут ще те отведе до Ile de la Cité, един от двата съхранили се острова на Сена в центъра на Париж в най-старата част на града. Само най-северната и най-западната част на острова са се запазили като жилищни райони, останалото са бизнес и административни сгради. В тези жилищни райони са запазени къщи от 16-ти век. На острова се намира катедралата Света Богородица (Notre-Dame de Paris) , готическата църква Сент Шапел(Sainte-Chapelle) и най-старият затвор на Париж. Notre-Dame de Paris e eдна от първите катедрали в готически стил на острова на Сена Сите. По-голямата част от скулптурната украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан за император.

Близо до Нотр' Дам се намира улица St. Michel Street, едната от двете най-големи улици в Latin Quarter, която ще те отведе до Сорбоната(La Sorbonne), считан за един от най-престижните университети в цял свят. Наблизо е и Jardins du Luxembourg - прекрасен парк, на чиято територия се намира и старинен дворец.

Ето още някои прочути паметници и музеи, които можеш да посетиш докато се любуваш на красотата на Париж

: Дворецът Версай (Chateau de Versaille)- намира се на около 20км от Париж. Първоначално е ловна хижа на Луи ХIII, а след това е превърнат от Луи ХIV в резиденция, изградена в пищност и разточителен лукс. Залите в двореца изобилстват от злато и скъпи мебели. Градините на Версай са разположени на площ от 100 ха, проектирани с много водни пространства и богата растителност. Базиликата Sacré-Cœur и кварталът Montmartre- красивата фасада на базиликата е разположена на най-високата точка на Париж. В нея се намира една от най-големите камбани в света, тежаща над 19 тона. Кварталът Монмартър е известен с бохемския си дух и нощен живот. Площад на Бастилията (Place de la Bastille) - е площад в Париж, където се е намирал затворът Бастилията докато не е щурмуван и след това разрушен по време на Френската революция между 14 юли 1789 г. и 14 юли 1790 г. Пале Гарние(Palais Garnier)- Парижката опера, смятана от Хитлер за най-красивата сграда в света. Парижкият пантеон - гробница на най-големите герои на Франция. Музей д'Орсе (Musée d'Orsay)- музей, разположен в преустроената гара Орсе от 19 век, съдържащ предимно произведения на импресионисти. Музей Роден (Musée Rodin)— голяма колекция от произведения на най-известния френски скулптор — Огюст Роден. Музей Монпарнас (Musée du Montparnasse)— музей в бившето жилище на художничката Мари Василиеф на Авеню дю Мен 21, показва детайлно историята на прочутото общество на художниците от Монпарнас. Заведения, които да посетиш в Париж Очарователната френска столица е мястото, където се срещат изкуството и изисканата кухня. А това съчетание води до вдъхновяващи и дори гениални резултати. Не може да не се поглезиш в някой парижки ресторант, докато се наслаждаваш на престоя си в града на мечтите. Храната навсякъде е прекрасна, симпатичните малки ресторантчета привличат всеки един турист с неустоима сила. Някои от най-предпочитаните са La Place Royale, Des Gars dans la Cuisine, Ma Bourgogne и др. намиращи се в квартал Лю Маре – един от най-древните квартали на града, в който са живели личности като Виктор Юго и кардинал Ришельо.

Le Gaigne, Les Papillesе или пък Itinéraires са само една малка част от уютните места в Париж, предлагащи интересна, изключително вкусна и творчески приготвена храна.

Не могат да бъдат подминати равнодушно и някои от най-известните нощни клубове във френската столица – Мулен Руж, Лудият кон, Парижката Олимпия, Фоли Бержер или Лидо - кабаре на Шанз-Елизе, прочуто с екзотичните си представления и с това, че в него по време на войнишки отпуск Елвис Пресли изнася импровизиран концерт.

Имаш още въпроси?

Град, в който ще се проведе консултацията