Барселона

Столица на Каталуня, проспериращ морски град, пълен с живот, дом на музеи на изключителни творци като Пикасо, Хуан Миро, Антони Тапиес, Барселона завладява със своята феноменална архитектура в готически стил. Какво ли щеше да представлява Барселона без знаменитата си, уникално талантлива и известна с изкривеното си мислене личност Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет? Гауди се е погрижил да разпръсне из цяла Барселона своите произведения на изкуството и да я превърне в авангардна столица на Испания. Неслучайно хората наричат Барселона Перлата на Каталуня. Енергията й е безгранична, съсредоточена в изкуство, музика, индустрия и бизнес.

Барселона е основана в средата на II век пр.Хр. от Картаген. Бащата на Ханибал Барка – Хасдрубал се смята за основателя на града, като фамилното име Барка е в основата на името на града. Следите от нахлуването и завладяването от остготи, бербери, араби, маври , франки допринасят за атмосферата и духа на крайбрежния средиземноморски град.

Транспорт до Барселона Надали ще искаш да преживееш 3 дни, пътувайки в автобус, за да посетиш Барселона. Безспорно най-лесният и бърз начин е да се довериш на агентите на Orange да изберат за теб и предложат най-добрата цена за самолетен билет. Нискотарифните авиокомпании предлагат често полети до там.

Транспорт в Барселона Барселона се гордее с чисто и точно метро, оборудвано с климатик, което е най-подходящо в горещите дни. Автобусите, които се придвижват в центъра, също са добър вариант. Такситата, колите под наем, ренфе (характерен за Испания бърз влак, който свързва различните краища на града) също са част от транспортната система. Ходенето пеша обаче си остава най-добрият начин, за да почувстваш атмосферата на града, да направиш стотици снимки на сградите около теб и да се почувстваш част от Испания.

Настаняване в Барселона В централната част са разположени множество хотели и хостели, предназначени да удовлетворят от най-взискателните и капризни до не толкова претенциозни туристи. Orange ще ти помогне да направиш правилния избор според твоите изисквания.

Докато си в Барселона По препоръка на бившия си преподавател Гауди е въвлечен в начинание, което впоследствие става най-емблематичният паметник на неговото творчество. Катедралата Саграда Фамилия (Sagrada Familia) е масивна римокатолическа църква и е най–великото негово постижение. Построяването й започва през 1882 г. и се очаква да бъде завършена през 2026 г. (когато се навършват 100 години от смъртта на Гауди). Част от храма е отворен за туристи, а останалата част се достроява. Във всяка част от дизайна на Саграда Фамилия се крие християнски символизъм. Гауди започва този храм, за да създаде велико светилище на християнския свят. Например кулите на сградата, които са общо 18 на брой и символизират 12-те апостоли, четиримата евангелисти, Дева Мария и най–високата кула е Исус Христос. Трите основни фасади са Рождество – на изток, Слава – на юг и Страст – на запад. Всяка една от тях съдържа множество други малки части. Има и музей на западната част на Саграда Фамилия. Там се съхраняват скици и макети, а също и бюста на Антони Гауди.

Пристанището на Барселона; Аквариумът; Паметникът на Колумб – 7-метрова статуя, сочеща към морето. Построена е през 1888 г. Паметникът е поставен на мястото, където Колумб пристига след откриването на Америка.

Паркът Гюел (Parque Guell) – проектиран е от Гауди между 1900 и 1914 година. Построен е като частна градина на индустриалеца Гюел и е повлияна от модата в Англия по онова време. Невероятна симбиоза между природа, архитектура и градоустройство - паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Дворецът Гюел – Гауди го проектира по желание на Гюел, който смята, че е крайно време да се сдобие със своя резиденция насред самия град. Повод за това е предстоящото Световно изложение, като целта на индустриалеца е да заяви важното си обществено положение и амбиции в областта на изкуството. През 1984г. ЮНЕСКО го обявява за паметник на световното културно наследство. Понастоящем е музей.

Къща Батьо (Casa Batllo) – дело на Гауди по поръчка на богат аристократ. Известна е още като „къщата на костите” заради фасадата. Керемидите й наподобяват люспи, а във вътрешността й няма прав ъгъл.

Къща Мила (Casa Mila) или още известна като La Pedrera – отново проектирана от Гауди по поръчка на богато семейство.

Националният музей на изкуствата MNAC; Магическите фонтани на Монтжуик; Площад Каталуня; Площад Испания; Готическият квартал; Испанското село (Poble Espanyol)- архитектурен музей на открито, разположен на хълма Монтжуик. Булевард Ла Рамбла (Las Ramblas)- главната улица, където има повече туристи отколкото испанци. Започва от площад Каталуня и завършва на Порт Вел. Местният пазар(La Boqueria) е в непосредствена близост до Ла Рамбла и на него можеш да откриеш всевъзможни екзотични плодове, фрешове, морски деликатеси. Стадионът Камп Ноу и музеят на ФК Барселона; Кралският дворец; Увеселителен парк Тибидабу; Музеят Пикасо.

Заведения, които да посетиш в Барселона Испанците са нация, чиято кръв не спира да ври и кипи и която неуморно задоволява потребността си от забавления. Нощните клубове и заведения са безброй. Ето едни от най-добрите. Ако си почитател на техно, хаус и електро музика Liquid, Sala Becool, Opium Mar са твоите места. Други известни клубове са: La Paloma, Costa Breve, Club 13, Sala Apolo, Fellini, Plataforma Club, и много други.

Няма как да отидете в Испания и да не опитате от испанската paella и tortilla. Множество изискани ресторанти и обикновени заведения за хранене са разпръснати из Барселона. Cal Pep restorant е един от тях, за който си заслужава да почакате и да опитате от майсторски приготвените и разнообразни ястия, Alkimia Restorant, Vinya Roel Restorant. El Quim de la Boqueria, Xampanyet, El Tropezon, Cuines Santa-Caterina restorant, Agut са едни от най-често посещаваните заведения в центъра на Барселона, където можеш да опиташ местни ястия на достъпни цени.

Имаш още въпроси?

Град, в който ще се проведе консултацията