Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

Първото интервю с новия генерален консул на САЩ в България, г-жа Дебора Кембъл

Work and Travel USA 08/11/2012 Даниела Емилова

deborah-campbell.jpg

За Work and Travel USA, американците и свободното време

  • Г-жо Кембъл, добре познавате програмата Work and Travel USA, тъй като тя е най-голямата програма за културен обмен между САЩ и България. Започнахте ли да събирате отзиви от последните завърнали се студенти? Какви впечатления споделят те с Вас?

Ние се свързваме с кандидатите след завръщането им в България от участие в Програмата за работа и пътуване в САЩ (Work and Travel Program) и установяваме, че повече от 90 процента от студентите са доволни от програмата и биха участвали отново в нея.  За нас е удоволствие да разберем, че толкова много студенти са използвали пълноценно времето си в САЩ и продължаваме да работим, за да направим тази програма възможно най-полезна за участниците.

  • Какво според Вас прави програмата толкова успешна в България?

Програмата за работа и пътуване в САЩ е уникална възможност за студенти от целия свят да прекарат няколко месеца от лятната си ваканция, като трупат ценен опит, работейки в САЩ, и едновременно с това да усъвършенстват своя английски и пътувайки из страната, да видят какво още може да предложи Америка. В България вече има установена традиция голям брой млади хора да се възползват от тази възможност и да заминават за САЩ всяко лято. Според мен това показва, че младите българи имат желание да посрещат предизвикателства, заинтересовани са да развиват професионалните си способности и едновременно с това са дръзки и любознателни – това са все отличителни черти на бъдещи лидери в правителството, гражданското общество и частния сектор.

  • Като американка, как бихте описали американския манталитет и характер на един чужденец?

Географски погледнато САЩ са много голяма страна, но има много неща, които ни обединяват като нация – на първо място това е може би нашият оптимизъм и стремежът да се възползваме от предоставената възможност. Ние сме страна, която черпи силата си от разнообразието на хората, които я населява; хора, които може да са първо поколение американци или такива, които могат да проследят родословното си дърво векове назад; хора, които имат различен начин на живот, но еднакво разбиране за това, какво означава да си американец. Някои американци са пътували много, живеят в големи градове и говорят няколко езика. Други никога не са напускали малкия град, в който са родени. Може би чертите, с които аз лично особено се гордея, че съм американка, са нашата откритост, любезност и искреното ни желание да опознаваме други култури – нещо, което много американци имат възможност да направят, когато се срещат с участници от Програмата за работа и пътуване в САЩ.

  • Какво бихте посъветвали някой, който възнамерява да пътува за първи път до Америка? Какво трябва да знае? Кои места трябва да посети?

Бъдете смели и умни. Има толкова много неща, които могат да се видят в Америка. Зависи от какво се интересувате. Просто елате и опознайте страната. Но винаги трябва да внимавате къде се намирате и да съобщавате къде ходите. Ако обичате природата, има хубави национални паркове, които предлагат чудесни възможности за разходка и къмпинг. Има и много големи градове за тези, които се интересуват от пазаруване, ходене по ресторанти и музеи. Ако обичате слънцето и морето, може да посетите моя роден щат – Флорида. И разбира се, посещение на нашата национална столица – Вашингтон, е абсолютно задължително. Световноизвестните и безплатни музеи са достатъчно притегателни сами по себе си.

  • Смятате ли, че такъв тип програми за обмен наистина дават възможност за необикновено културно преживяване?

Да, аз съм убедена, че програмите за образователен обмен като Програмата за работа и пътуване в САЩ са изключително полезни, защото те допринасят непосредствено за взаимното опознаване между хората. Като живеят и работят на различни места из целите Съединени щати, участниците в Програмата опознават от първа ръка живота в Америка и едновременно с това запознават своите американски и чуждестранни приятели и колеги със своята национална култура.

  • Какви са очакванията Ви за новия сезон 2013?

Програмата за работа и пътуване в САЩ е най-голямата програма за образователен обмен между САЩ и България – над 7500 български студенти са взели участие в тази програма миналото лято. Очакваме тя да продължи да е толкова успешна и в бъдеще. За всички студенти, които имат намерение да участват тази година – моля, кандидатствайте и кандидатствайте по-отрано.

  • Как се чувствате в първите си дни в България?

За мен е удоволствие да съм тук и да имам възможността да опозная България. Българите, с които съм се срещала досега, са били много топли и грижовни. С нетърпение очаквам да опозная тях и страната им още по-добре.

  • Тези дни времето е прекрасно, доста по-топло, отколкото се очаква за това време на годината. Имате ли някакви планове за уикенда? Как прекарвате свободното си време?

Завършила съм история и затова особено много се интересувам от старите градове и манастири в България. Като жител на Флорида бих искала да прекарам известно време и на Черно море. Това, което най-много бих искала да направя, е да пристигна с колата си в някой непознат град, да паркирам и да започна да го опознавам.   Да се срещаш с нови хора, да опитваш нови ястия и да откриваш нови обекти са някои от най-интересните неща при всяко пътуване.