Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

Без промени в размера на ръчния багаж в самолетите

Travel Abroad 22/06/2015 Елица Кюмюрджиева

carry-on-luggage.jpg

В началото на юни Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) оповести инициативата си Cabin OK, свързана с оптималния размер на ръчния багаж при пътуване със самолет. Според проучванията на IATA този размер е 55 x 35 x 20 см и е по-малък от максимално допустимите параметри за салонен багаж на повечето редовни авиопревозвачи.

Неправилното интерпретиране на публикацията предизвика тревоги и недоволство сред пътуващите, които останаха с впечатлението, че това е нова рестрикция и влиза в сила веднага. Място за притеснения и излишни разходи за нови куфари обаче няма.

От IATA подчертават, че това е препоръка, а не нов задължителен стандарт. 55 x 35 x 20 см е оптималният размер на ръчния багаж, за да бъде възможно чантите на всички пътуващи в пълен самолет със 120 или повече места да се съберат в багажните отделения на борда. С настоящите максимално допустими размери на салонния багаж това не е постижимо и нерядко се налага част от чантите да бъдат преместени в товарното отделение. В резултат самолетът излита със закъснение, а всички знаем колко неприятно е това, ако предстои трансфер на следващото летище.

Целта на предложения от IATA стандарт Cabin OK е да подобри обслужването и удовлетворението на пътуващите. Предстои производството на куфари с логото на стандарта, което ще улеснява екипажите кой багаж да остава с приоритет на борда при пълен самолет и недостиг на пространство. Очаква се по този начин да се минимизират и закъсненията при излитане, породени от преорганизация на багажа. 

Orange напомня, че всяка авиокомпания има собствени изисквания за максимално допустими размери на салонния багаж и пътниците трябва да се съобразяват с тях. Затова, преди да се отправите към летището, отделете няколко минути да се запознаете с предписанията на обслужващия ви превозвач, а ако имате въпроси или притеснения, потърсете за съдействие агента, издал самолетния ви билет. За ваше улеснение по-долу ще намерите настоящите изисквания за ръчен багаж на някои авиокомпании:

АвиокомпанияМаксимален размер на ръчния багажПозволена допълнителна лична вещМаксимално тегло
Air France55 ˣ 35 ˣ 25 смДамска чанта или чанта за компютър/камера12 кг
American Airlines56 ˣ 36 ˣ 23 смДамска чанта или чанта за компютър/камера-
British Airways56 ˣ 45 ˣ 25 смДамска чанта или чанта за компютър/камера23 кг
Bulgaria Air55 ˣ 40 ˣ 20 смДамска чанта или чанта за компютър/камера10 кг
Delta Airlines56 ˣ 35 ˣ 23 смДамска чанта или чанта за компютър/камера-
Emirates55 ˣ 38 ˣ 20 смНе7 кг
Lufthansa55 ˣ 40 ˣ 23 смДамска чанта или чанта за компютър/камера8 кг
Qatar Airways50 ˣ 37 ˣ 25 смДамска чанта или малко куфарче за документи7 кг
Turkish Airlines55 ˣ 40 ˣ 23 смДамска чанта или чанта за компютър/камера8 кг
United Airlines56 ˣ 35 ˣ 22 смДамска чанта или чанта за компютър/камера-
Wizz Air42 ˣ 32 ˣ 25 смНе 
Препоръка на IATA55 ˣ 35 ˣ 20 см