Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

Виена - разгледай Orange пътеводителя за аристократичния град

Виена – удивителна и аристократична, те поглъща изцяло от момента, в който се озовеш в нея. Седалище на няколко прословути династии и столица на две империи, Виена ти дава усещането, че се намираш в приказка с богато кралство, принцеси, много замъци, великолепни градини.

Още от пръв поглед обликът й вдъхва дълбок респект към многовековната й история и личности като Волфганг Амадеус Моцарт, Йохан Щраус, Франц Йозеф, Ото Вайнингер.

Виена е не само столица на Австрия, тя е столица и център на изкуството и културата в области като театър, опера, класическа музика и изящни изкуства. Елегантна, изискана, дисциплинирана и безкрайно организирана, Виена заема 1-во място сред 221 държави по света за най-добър начин на живот според последно проучване от май 2010г.

Домът на Хабсбургите съхранява грижливо оставеното наследство, което се изразява в готически катедрали, замък, дворци, музеи, богато украсени сгради на различни институции и оставя трайни следи в съзнанието и сърцето на всеки турист.

Транспорт до Виена

За да стигнеш до Виена, можеш да използваш всякакъв публичен и личен транспорт – автобус, влак, кола. Отнема около ден и половина. Orange ти препоръчва да се възползваш от изгодните предложения на авиокомпаниите. Резервация на самолетен билет можеш да намериш във всеки Orange офис. Колкото по-рано се сдобиеш със самолетен билет, толкова по-евтин ще е той.

Пътуване до Виена

Транспорт във Виена

Виена има чист и добре организиран обществен транспорт. Състои се от метро, автобуси, трамвай, бърз влак и такси. Билети и карти за всички видове транспорт можеш да закупиш от автомати на входа и изхода на метростанциите. Заемането на колело под наем е добър начин да станеш съпричастен към опазването на околната среда и да се придвижваш свободно из центъра на града.

Настаняване във Виена

Orange ще ти помогне в избора на добър и приятен хотел или достъпен хостел. Можеш да намериш повече информация относно своето настаняване във всеки Orange офис.

Докато си във Виена

Най-старата и запазена част от Виена е квартал Innere Stadt(Inner City), където са струпани много от забележителностите на града. И да искаш, не можеш да се загубиш там, защото гъстата мрежа от малки улички те отвежда винаги до някой музей или църква, които си заслужават да бъдат открити.

В центъра на квартала се намира Stephansplatz, а на него е разположена катедралата Свети Стефан, откъдето идва и името на площада. Катедралата е една от най-големите забележителности и най-известната сред останалите църкви, разположени в града.

Въпреки че прекрасният Шьонбрун(Schloss Schonbrunn) е на около 20км разстояние, то близо до Stephansplatz, се намира друг величествен императорски дворец - Хофбург (Neue Hofburg), който помещава няколко музея в себе си.

В посока юг са разположени Албертина-та (Albertina), Виенската опера (Wiener Staatsoper), пред която има туристически информационен център с множество безплатни карти и пояснения за града и разбира се дворцовият комплекс Белведере. Състои се от 2 части: Горно и Долно Белведере и докато горната част е повече ботаничeска, то Долно Белведере представлява картинна галерия. В нея може да се види най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник Густав Климт. Тук е една от най-известните му творби - Целувката.

В посока запад не са за изпусkане Императорският театър (Burgtheater), Кметството (Wiener Rathaus), сградата на Парламента (das Parlament) и Виенският университет с прилежащите към него факултети (Universitat Wien).

Ако искаш да не пропускаш нещо от Виена, то нека ти напомним да посетиш и Пратера (Leopoldstadt's Prater), уникалната Hundertwasser Haus, Музеят на изкуствата KunstHausWien, Катедралата Св. Чарлз (Karlskirche), скулптурата Pestsaule.

Заведения, които да посетиш във Виена

Столица на кафето и тортата, Виена притежава едни от най-изисканите сладкарници и кафенета. Виенчани са силно полемични натури, но нищо не може да ги предизвика да навлязат в спор така, както темата за най-доброто кафене и най-вкусните торти, за най-успешната рецепта за кафе или ябълков щрудел. Най-известната виенска торта се нарича сахер. Елитната столица предлага множество кафенета и ресторанти. Едни от най-известните са: Café Hawelka, Café Sacher, Café Mozart, Café Landtmann, Kleines Café, Café Englander и много други. Заведения, в които можеш да обядваш или вечеряш на достъпни цени са: La Tavolozza, Vincent. Vinoteca Tropea е добър италиански ресторант. Nautilus, Gasthaus и Immervoll, Walter Bauer Restaurant са други места, които всеки турист трябва да посети. Изборът на заведение е труден, но където и да решиш да отидеш, ще почувстваш уютната и приятна атмосфера на Виена.

Най-красивият нощен клуб в столицата – Elysium има 3 зали, няколко бара, голям басейн. Най-подходящото заведения за приятен аперитив е Vinothek Rochus-селекцията им включва най-вече италиански и австрийски вина. Rupp's е не само вегетариански ресторант с типична австрийска кухня, а и ирландски пъб с избор от стотици вида уиски. Chelsea, Café Derwish, First Floor са други известни барове, които си струва да посетиш докато си във Виена.