Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

Пътеводител за Рим - транспорт, настаняване, забавления

Всеки от нас не един път е слушал какви ли не чудновати истории за Рим - римската култура, архитектурата в града, възможностите за забавления. Колко ли пъти сме гледали снимки на наши приятели, които се връщат и разказват за Рим с неповторим блясък в очите, опиянени от красотата и виното.

Единственият начин обаче да почувстваш тази магия е да посетиш Рим!

Рим, Вечният град или Градът на седемте хълма, датира отпреди повече от 2800 години и е съчетание между наследството, оставено от древните римляни и творенията на съвременните граждани на италианската столица.

Легендата гласи, че градът е основан от братята близнаци Ромул и Рем, които били отгледани от вълчица в областта Лациум. Ромул бил и първият цар на Рим. След това по време на Римската империя, градът се превръща в най-могъщата и най-дългo просъществувала столица по онова време.

Транспорт до Рим

Разбира се най-бързият и удобен начин е да се възползваш от самолетния билет, който Orange ще ти предложи на достъпна цена. Напоследък все по-често авиокомпаниите предлагат директни и евтини полети с продължителност около 2 часа.

До Рим можеш да стигнеш още с автобус или кола, което ще ти отнеме около ден и половина.

Рим, Италия

Транспорт в Рим

Градският транспорт в Рим се състои от метро, трамваи и автобуси. Билети за метро може да закупиш от будки, обозначени с буквата Т, както и от автоматични машини в метростанциите. Метрото обаче не преминава през центъра заради античните останки и разкопки, а обикаля около него. В самия център можеш да се придвижиш с малки, симпатични автобусчета с големина малко по-голяма от тази на обикновен автомобил или да предпочетеш да повървиш пеша и да се убедиш в гостоприемството и дружелюбността на италианците, вкусния сладолед и красивите жени.

Настаняване в Рим

Orange ще те посъветва и помогне да направиш правилния избор за добър хотел на достъпна цена в центъра на Рим. Винаги можеш да предпочетеш и изключително достъпен хостел. В Orange ще получиш изчерпателна и актуална информация за възможностите за настаняване в града.

Докато си в Рим

Fontana di Trevi - Този фонтан е най-големият в Рим и обозначава краят на един от акведуктите, които в древността са снабдявали града с вода; Pantheon - Пантеонът или храмът на всички богове; Монументът на Vittorio Emanuele II - в момента изпълнява функциите и на паметник на незнайния войн, а вътре има и военен музей; Римският форум – централната част на древен Рим; Триумфалната арка на император Константин I; Колизеумът (на латински: Colosseum) най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 година и завършен през 80 година от Тит с възможност да побере 50 хиляди зрители. Piazza di Spagna и испанските стъпала – днес стъпалата са известни с това, че там се правят модни ревюта. До тях води Via (улица) Condotti, на която пък са магазините на всички световноизвестни модни марки; Piazza Navona.

Ватикана - Ватиканът е най-малката независима страна в света с население около 824 жители. Ватиканът е седалището на главата на римокатолическата църква - папата. Тук снимките не помагат, творенията на хора като Микеланджело и Рафаело трябва да се видят на живо. Посещаването на Ватикана е свързано с чакане на обезсърчително и умопомрачително дълги опашки, които обаче се придвижват учудващо бързо. Можеш да обиколиш Ватикана пеша и разгледаш базиликата Свети Петър и Ватиканските музеи. Голяма част от територията обаче остава недостъпна за туристи. За да влезеш в базиликата, трябва да си облечен прилично, с покрити рамене и не много къса рокля. Снимките вътре са позволени,но без светкавица.От пода до купола на Свети Петър височината е 120 метра. Или представи си Статуята на свободата, която би се събрала вътре. До купола на Св. Петър те делят само 323 стъпала и 5.00 евро. Естествено предвиден е и асансьор.

Ватиканският музей – едно от най-великите изкуства в света. Популярен е със стаите на Рафаело и Сикстинската капела, известна с фреските на Микеланджело. Отворен е от понеделник до събота.В неделя затваря освен последната неделя на месеца, когато входът е безплатен. Ако искаш да видиш папата, бъди точно по обяд в неделя във Ватикана. До Ватикана се стига с такси, автобус, метро или пеша от Рим.

Заведения, които да посетиш в Рим

Римляни и туристи се забавляват 7 дни в седмицата. Testaccio e кварталът, в който са събрани на едно място нощните клубове с различен стил музика. В повечето от тях свири банда на живо. Едни от най-посещаваните клубове са: Akab, Alpheus, Gilda, L'Alibi, Radio Londra, Dome Rock Café, Goa и много други. Рим предлага голямо разнообразие от изискани ресторанти до обикновени заведения, където да опиташ прочутата италианска кухня и да се насладиш на несравнимо и специално подбрано вино в романтична обстановка. В центъра на Рим има безброй непретенциозни ресторантчета. Ето и едни от тях: Pastarito - има няколко заведения на тази верига, разположени из центъра на Рим; Zio-Ciro - разположен близо до Пиаца Навона; Navona Notte – разположен на улица Via del Teatro Pace, 44; Da Tonino – разположен на улица Via del Governo d Veccio, 18; Enotica Antika – близо до Испанските стълби; Gusto – разположен на площад Augusta Imperatore, 9.