Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

Как ще се отрази Brexit на българските студенти на Острова

Study Abroad 24/06/2016 Цветелина Христова

eu-uk-flag-400x400.png

След решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, възникнаха много въпроси около приема и финансирането на българските студенти на острова.

Искаме да успокоим настоящите студенти и кандидат-студенти, че това решение няма да окаже влияние на обучението на български студенти във Великобритания.

Процесът на кандидатстване и прием няма да бъде променян поне в близките две години, въпреки решението на референдума. Не се очаква промяна и в начина на финансиране на настоящите български студенти на острова, както в бакалавърска, така и в магистърска степен.

Students Loan Company, организацията, която отпуска кредити на студентите на острова, финансира студенти от страни членки на Европейския съюз, както и на студенти от страни членки на Европейската икономичекса зона (ЕЕА). Въпреки решението на референдума, Students Loan Company ще продължи да финансира студенти от страни членки на ЕЕА, и именно поради тази причина не се очаква промяна във финансирането на български студенти.

Разбира се, очакваме в бъдеще да бъдат приети и допълнителни промени, които да регулират приема на студенти от страни членки на ЕЕА, но в следващите две години, няма да има драстични промени, които да се отразят на студентите на острова, както и на тези студенти, които предстои да започнат своето образование там през 2016/2017 година.