Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

Съвети за родители

Опитът ни в организирането на езикови ваканции и курсове в чужбина ни научи, че едно от най-важните неща за един родител е да бъде максимално информиран за всички етапи на езиковата програма – от избора на дестинация, организиране на пътуването и учебния процес, до връщането обратно у дома.

За целта срещата с наш образователен консултант е най-доброто решение, но винаги може да потърсите информация за основните неща и на тази страница.

Пътуването

Организирането на пътуването е съществена част от езиковата ваканция. Важно да се знае, че екипът на училището предлага възможност за трансфер (посрещане на и изпращане до летището), за да се чувстват спокойни както децата, така и родителите.

За деца под 12 години, авиокомпаниите имат изискване те да бъдат придружавани от стюардеса, като по този начин ще бъдат обгрижени още след регистрирането на багажа преди заминаване до пристигането и предването на детето на представителя на училището, който ще го очаква на летището. Обикновено той държи табела с логото на училището, както и имената на човека, който очаква.

Възможности за трансфер се предлагат от всички училища и без значение от възрастта на учениците.

 • Orange съветва
  Планирайте отрано пътуването тъй като ранната резервация на самолетен билет би могла да ви гарантира по-разумна цена. Ранната резервация е особено препоръчителна особено при дестинации, изискващи прекачване.

Настаняване

Училищата се стремят да предоставят отлични условия, помощ и подкрепа във всяко едно отношение.

Съществуват различни видове настаняване – приемно семейство, училищни резиденции, или пък апартаменти в кампуса на училището. В зависимост от предпочитанията, стаята, в която се настаняват учениците може да бъде самостоятелна или споделена с други курсисти.

Важно е да се има предвид това, че в резиденциите и апартаментите на някои училища има изискване за депозит, който да бъде заплатен при настаняване и възстановен обратно след напускане на стаята.

Приемното семейство е отличен вариант да се опознае местната култура, обичаи и начин на живот. Все пак това е и една от основните идеи на тези програми.

Семействата се селектират и изключително внимателно , като изискванията, на които трябва да отговарят са  високи.

 • Orange съветва
  Всеки тип настаняване има своите предимства, Вие трябва да решите къде ще се чувства детето Ви по-добре – сред по-голям брой други ученици в училищната резиденция или при приемно семейство, в среда по-близка до домашната.

Храна

“When in Rome do as the Romans do” . . . Храната обикновено е традиционна и типична за съответния район. Разбира се това е начинът учениците да се потопят напълно в местната култура и обичаи, като усетят духа и атмосферата на новата страна.

 • Orange съветва
  Oбикновено пълното изхранване е включено в пакетните продложения за езикови ваканции като обядът най-често е пакетирана храна, която учениците получават сутрин. Имайте предвид, че ако детето Ви е на специална диета или има алергия от определена храна, то най-добре е да посочите това предварително в регистрационната форма.

Джобни пари

Всеки сам преценява каква сума да вземе със себе си по време на престоя си в новата държава. Разбира се всичко зависи от конкретното място (дали е голям или по-малък град), включена ли е храната в цената на програмата или не, както и стандарта на живот, с който е свикнал. Добре е учениците да разполагат, както с пари в брой, така и с банкова карта. Обикновено повечето училища предоставят подробна предварителна информация преди заминаването, която включва и полезни съвети за конкретната дестинация относно някои основни разходи като транспорт, храна, развлечения и др.

 • Orange съветва
  Добре е учениците да разполагат,  както с пари в брой, така и с банкова карта.

Учебният процес

Едно от основните изисквания по отношение на преподавателите е да бъдат носители на езика. Те задължително трябва да притежават квалификация за преподаване на съответния език. Прилага се предимно интерактивният метод на преподаване , като фокусът е иницииране на комуникация и прилагане на практика на наученото в часовете.

Именно поради тази причина групите са компактни. По този начин е лесно всеки ученик да получи индивидуално внимание и помощ от учителя, както и да се осъществи пълноценно общуване на изучавания език.

Видовете курсове, които повечето училища предлагат са стандартни (20 учебни часа на седмица) и интензивни (30 учебни часа на седмица). Разбира се огромна част от училищата са изключително гъвкави и в допълнение предлагат различни езикови програми, като индивидуални курсове (one to one courses) или подготвителни курсове за определни международни изпитни формати (IELTS например). Провеждането им е сутрин от 9:00 до 12:30 или следобед от 15:00 до 18:30.

В зависимост от индивидуалните нужди, всеки сам преценява каква да бъде интензивността на обучението. Стандартният курс, например, е отличният баланс между обучение и ваканция, докато при интензивният се търси по-активна подготовка.

 • Orange съветва
  В зависимост от индивидуалните нужди на Вашето дете, можете да прецените каква да бъде интензивността на обучението. Стандартният курс, например, е отличният баланс между обучение и ваканция, докато при интензивният се търси по-активна подготовка.