Регистрация

Регистрирай се Вход

Orange.bg

Компания

Блог За нас Контакти

САЩ

Колежи, институти и университети предлагат висше образование в САЩ, като естествено количеството върви ръка за ръка с качеството. Списъкът с престижните американски университети, които оглавяват международните класации е наистина дълъг, но можем да споменем имена като Stanford University, Harvard, Yale, Cornell, California Institute of Technology, UC Berkeley, University of Pennsylvania, MIT, Johns Hopkins, Northwestern University, както и много други. Повечето колежи и университети имат успешни партньорства с работодатели и изследователи в различни области, като по този начин създават много възможности за студентите да придобият ценен опит докато се обучават или веднага след като завършат. Много университети дори изискват от студентите практически опит, за да могат да се дипломират, нещо, което не се среща на много места по света.

Защо да изберете да продължите образованието си в САЩ

Основните предимства, които правят САЩ предпочитана образователна дестинация, са:

 • многоброен избор от програми и специалности в над 4 000 държавни и частни колежа и университета
 • образование, отговарящо на нуждите на самите студенти – гъвкави програми, които предлагат на студентите възможност да определят формата на обучение и изучаваните дисциплини
 • успешно партньорство с работодатели и изследователи в различни области
 • улесняване на придобиването на практически опит и възможност за международните студенти да продължат престоя си в САЩ след завършване на образователната степен с цел намиране на работа
 • изключително културно многообразие

Какво трябва да знаете за кандидатстването в САЩ

Процесът на кандидатстване в американските университети трябва да започне година или година и половина преди приема в университета. Необходимо е да се направи подробно проучване на университетите, изискванията за прием, необходимите документи и всичко, свързано с кандидатстването.

Американските висши учебни заведения определят няколко вида прием:

 • Early Admission – ранен прием, от октомври до декември;
 • Regular Admission – редовен прием, от ноември до февруари;
 • Rolling Admission – целогодишен прием.

Крайният срок за кандидатстване се определя индивидуално от всеки университет, като най-често този за международни студенти е в периода ноември (на предшестващата година) – март. Кандидатстването се осъществява чрез онлайн платформата на университета или централизирана система, в която участват конкретни университети. Съществува и такса за разглеждане на документите, която варира между $15 и $100 в зависимост от университета.

Какви документи ще са ми необходими, за да кандидатствам в САЩ?

 • диплома за завършено средно образование или академична справка за IX, X и XI клас, ако кандидатът все още няма завършено средно образование
 • мотивационно есе
 • препоръка от преподавател
 • сертификат за владеене на английски език – TOEFL, IELTS, CFE, CAE, или CPE
 • специализиран изпит като SAT 1, SAТ 2, GMAT или GRE
 • портфолио – при кандидатстване за програми в сферата на изкуството, дизайна, архитектурата

Много е важно кандидат-студентите да могат да покажат и активност в извънкласни занимания и дейности, а участието в различни състезания и конкурси винаги е предимство. Доброволческа програма, например, може да отвори вратите към най-престижните университети. При всички положения подготовката за кандидатстване е необходимо да започне още в девети или десети клас, за да имате достатъчно време да обогатите своето CV. Университетите държат изключително много на това.

Финансиране

Важна част от подготовката е да се разберат подробности относно възможностите за финансова помощ. Университетите предлагат много стипендии, за които обикновено има крайни срокове за кандидатстване. Много университети в САЩ предлагат и работа в рамките на учебното заведение. През първата година студентите могат да работят само в района на университета, например в библиотеката, административните офиси, компютърните лаборатории и др. След първата година студентите могат да кандидатстват за временно разрешително за работа и извън учебното заведение, което ще им позволи да получават по-високо заплащане.

Настаняване

Повечето колежи/университети имат собствени общежития, разположение в или в близост до университетския кампус. Настаняването е гарантирано за всички кандидат-студенти, които са кандидатствали в определения за това срок.

 

Университети в САЩ

Seattle Central Community College

Сиатъл САЩ

Seattle Central Community College е основан през 1966г., като броят на възпитаниците му...прочети още »

 

New York Film Academy

Лос Анджелис САЩ

New York Film Academy е всепризнат като един от най-динамично развиващите се институти за филмово изкуство с... прочети още »

 

College of the Desert

Палм Дезърт САЩ

College of the Desert предлага академични програми с продължителност две години и отлична възможност да започнете... прочети още »

 

Menlo College

Адъртън САЩ

Menlo College получи отличието “Best in the West” на Princeton Review за трета поредна година като... прочети още »